„Naše malo nekome je puno“ poslovica je kojom se vode mnogi koji žele da pomognu drugima u nevolji. Ovaj moto pokreće i jedno relativno mlado humanitarno udruženje iz Trebinja. Riječ je o Udruženju „Djeca djeci“ koje djeluje u okviru Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Trebinja. 

U našem današnjem „Jutru sa Padrinom“ približili smo našim slušaocima marljiv rad i nove aktivnosti ovog udruženja koje svakoga dana ima želju da izmami nove dječije osmijehe. 

Udruženje „Djeca djeci“ je zvanično formirano u oktobru mjesecu prošle godine, a iako su relativno skoro započeli svoj rad iza ovih „malih humanitaraca“ je nekoliko uspješnih akcija. Svoj vrijedan i predan rad i želju da pomognu onima kojima je pomoć potrebna nastavljaju i dalje, a koje su aktivnosti planirane Padrino radiju je rekla Mirsada Ćurić nastavnica matematike i fizike i jedan od članova Udruženja.

„Sve dosadašnje aktivnosti našeg Udruženja su realizovane onako kako su i planirane. Naše kreativne radionice, naše posjete djeci sa posebnim potrebama, posjete Udruženju „Sunce nam je zajedničko“, posjete udruženju naše bolnice kao i Domu penzinera. Održali smo i novogodišnji bazar koji je prošao dobro. Na bazaru su prikupljena i novčana sredstva, a djeca su vidjela da građani ovog grada poštuju njihov rad kupujući predmete koji su oni napravili svojim ručicama“, kaže Mirsada za Padrino radio.

Ćurić objašnjava da su bili aktivni i u periodu zimskog raspusta. Posjetili su roditelje iz Ljubinja koji imaju šestoro djece te pratili sve drugare koji nisu zdravstveno dobro dajući im kako materijanu tako i moralnu podršku.

Za male humanitarce iz Trebinja nema predaha. Već su pripremljeni planovi za naredni period, pa tako 22. februara organizuju kreativnu radionicu „Zubić mi se klima“.

„Radionica Zubić mi se klima će se realizovati u saradnji sa Radoznalcima koji će na zanimljiv način mališania objasniti koliko je važna oralna higijena. Roditelji mogu prijaviti svoju djecu i samim tim donirana sredstva biće uplaćena na naš žiro račun, kaže Mirsada i dodaje:

„Planirana je predstava povodom 8. marta, koja će biti održana u Domu kulture i u Domu mladih u Trebinju. Realizovaće se i predstava naših učenika koja se priprema već od prvog polugodišta“.

Kako bi povezali sve aktivnosti i samim tim bili u kontaktu sa svim ljudima koji učestvuju u njihovom radu, organizovaće i savjetovanje za roditelje.

„Savjetovanje za roditelje održavaće psiholog u našoj školi Vesna Ignjatović i doktor Goran Prodanović koji će odgovarati na pitanja roditelja i rješavati njhove nedoumice. Ovom akcijom uključićemo i roditelje, a pokazaćemo im da i oni mogu da potraže pomoć od nas, da mi nismo organizacija koja isključivo  traži pomoć već smo više bazirani na davanju pomoći“, kaže Ćurić.

Iako su mlada organizacija Udruženje „Djeca djeci“ naišlo je na odziv kod ljudi koji su raspoloženi da pomognu drugima, te se mogu pohvaliti velikim brojem uspješno provedenih humanitarnih akcija u periodu iza nas.

Za sve njihove aktivnosti možete se informisati na facebook i instagram stranici „Humanitarno udruženje Djeca djeci“.

Za kraj razgovora naša sagovrnica kaže da se sva djeca, svi nastavnici i svo pomoćno osoblje kao i uprava škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Trebinja osjećaju kao članovi ovog humanitarnog udruženja, te da svaku akciju osjećaju kao svoju.

 

 

Radio Padrino/ HP, februar 2020.