„Jutro sa Padrinom“ na talasima najslušanijeg radija u istočnoj Hercegovini donosi priču o bureku, tom tako čestom gostu naših trpeza. Degustirali smo bureke iz šest trebinjskih pekara i donijeli naš sud (trudili smo se da bude objektivan) gdje je ovog jutra najbolje pripremljen ovaj specijalitet.

Jedno je sigurno – o ukusima ne vrijedi raspravljati, posebno kada je riječ o hrani. Trebinjci su poprilično probirljivi po pitanju hrane, te se često dešava da im se mišljenja sukobljavaju oko toga gde se prodaje najbolji burek u gradu.

Burek neki  smatraju predjelom, neki glavnim jelom, a najčešće se može pronaći u zemljama koje su nekad bile pod turskom vlašću. Ovaj specijalitet se u našem regionu pravi od lisnatog ili kiselog tijesta i uglavnom se puni svinjskim, junećim ili kombinacijom ove dvije vrste mesa. U Srbiji ili Crnoj Gori za burek će vam reći da može biti od sira, zelja, krompira ili mesa – u Bosni i Hercegovini će vas pogledati poprijeko ako kažete da jedete „burek sa sirom“, jer burek može biti samo sa mesom, ostalo su sirnica, zeljanica, krompiruša … Poznata je i izreka: „Sve su pite pitice, a burek je pitac“.

Burek se sprema za našu degustaciju, Foto: HP

Burek je potekao iz turske kuhinje, a sama reč börek takođe je turska i označava brojna jela od tijesta, ponajprije ona slojevita. Ipak, ako danas u Turskoj naručite „börek“ poješćete zaista ukusno jelo, ali ne očekujte identičnu stvar kao što ste navikli na našim trpezama, ali o tome neki drugi put…

Navike Trebinjca i Hercegovaca često donose burek na trpeze, a teško se može zamisliti iole značajnija porodična proslava bez ovog jela. Ipak, burek je najčešće „radnička“ hrana tako da se u našim pekarama najviše prodaje u vrijeme doručka. I mi smo ovog jutra doručkovali burek, ali na način da smo iz šest lokalnih pekara uzeli po dva bureka i sve začinili jogurtom Mljekare „Pađeni“, za koji mnogi kažu da najbolje ide uz burek.

Jutros smo morali naznačiti da smo „na pauzi“, kako nas niko nebi ometau u degustaciji 🙂

Test (subjektivni i bez želje da osporimo kvalitet brojnih trebinjskih majstora za pravljenje bureka) smo uradili „na slijepo“, tačnije degustatori nisu znali u kom tanjiru je koji burek. Tu je bila i čaša vode za svakog degustatora, tek toliko da se „sapere“ ukus prethodno iskušanog bureka. Sve regularno i „po pravilu“ , kao kod najstrožijih ocjenjivača najskupljih svjetskih vina. Naša redakcija je na pola sata ostavila po strani mikrofone, miševe i tastature i uhvatila se viljuške i noža, a tu su bili i po komad papira i olovka za upisivanje ocjena i zapažanja sa degustacije. Ocjenjivači (kvalifikovani, jer su svakog jutra česti gosti lokalnih pekara) nisu imali lak zadatak, a svoje ocjene su davali u rasponu od 1 do 6.

Na kraju smo sve sabrali i glasove šestočlanog žirija pretočili u tabelu koja je pokazala ko je, po našem skromnom mišljenju, ovog jutra pripremio najbolji burek.

Pobjednik naše degustacije bio je burek iz pekare „Bon Apetit“ (naselje Luč) sa 29 bodova, dok ga u stopu prati onaj iz pekare „Midago“ (Ložiona) sa 28 bodova. Na vrhu liste našao se i burek iz pekare „Dobro jutro komšija“ (Južni gradski izlaz) sa 27 bodova.

Slijedi burek pekare „Leotar“ (Bilećka ulica) sa 17, pekare „Una“ (kod Srednjoškolskog centra) sa 15 i pekare „Artos“ (pod platanima) sa 11 bodova.

Moramo istaći da smo se trudili obratiti pažnju na ukus, teksturu, pikantnost, količinu masnoće i nadjeva, te druge karakteristike prilikom ocjenjivanja. Na žalost, nismo bili u mogućnosti isprobati baš sve bureke koji se prave u Trebinju, a moramo napomenuti da dobar burek možete pojesti i na drugim mjestima (pekari „Testoteka“ na Južnom gradskom izlazu, „Klasu“ kod Bolnice, u kući Sekulovića, pekari Bojanić, pekari u sokačetu kod gradske pijace…).

I da napomenemo da smo se trudili prilikom degustacije zanemariti činjenicu da je nekoliko pekara odbilo naplatiti naše jutrošnje bureke, kada su čuli u koju svrhu ih kupujemo (na čemu im se još jednom zahvaljujemo), kao i podatak da u većini posjećenih objekata prodavačima i kupcima sa zvučnika društvo pravi upravo naš Padrino radio.

Najbitnije da nam jutros na pamet nije padao onaj vic kada je kupac pitao pekara gdje drži meso za burek, a kada mu je ovaj mu ljutiti odgovorio „Pa, u frižideru“, kupac mu se obratio sugestijom da ga „ponekad stavi i u burek“, jer su svi naši bureci bili zaista lijepi na svoj način i uredno nadjeveni mesom.

Mi smo naš skromni sud ovog jutra donijeli, a gdje se po vama priprema najbolji burek u Trebinju možete nam pisati na naš viber broj 065 183 555 ili komentar ostaviti na našoj fejsbuk stranici.

 

Radio Padrino / HP, januar 2020.