Grad na Trebišnjici prvi je dobio status turističkog mjesta u Republici Srpskoj, što ne treba da nas čudi, jer je Trebinje mnogima omiljena turistička destinacija za odmor kako ljeti tako i zimi.

Ovu tvrdnju dokazuje podatak da je u gradu tokom 2019. godine zabilježeno više od 100 hiljada noćenja.

Prema tome tema Jutra na Padrinu ovoga utorka je Šta je 2019. donijela trebinjskim hotelijerima?

Direktor Turstičke organizacije grada Trebinja Marko Radić rekao je da je 2019. bila veoma uspješna i godina u kojoj su zabilježeni novi rekordi.

„Tokom prošle godine evidentirano je 101.227 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 8% u odnosu na 2018. godinu čime je nastavljeno kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa koji se u Trebinju bilježi prethodnih godina.“

Radić je dodao da su grad posjetili turisti iz 74 zemlje svijeta.

„Kada su dnevne posjete Turističkom informativnom centru u pitanju zabilježen je skok u odnosu na 2018. Prednjače turisti iz Srbije, Njemačke i Rusije, dok su Srbijanaci, Turci, Grci, Francuzi i Kinezi ostvarili najveći broj noćenja“.

Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2019. godini prema prikupljenim podacima je oko 12 %, dok je dužina prosječnog boravka 1,53 dana.

Iznajmljivači smještajnih kapaciteta u Trebinju imali su tokom prošle godine pune ruke posla.

Između ostalih zavidan broj noćenja ostvarili su SL Indstry hotel, hotel Integra i hotel Central Park.

U SL Industry hotelu kažu da je sezona bila odlična. Hotel je ostvario preko 11 hiljada noćenja što je 10 odsto više u odnosu na 2018. godinu.

„Iako smo suočeni sa nedostatkom radne snage zbog sve popularnijeg odlaska u Dubrovnik, hotel SL Panorama će nastojati da zadrži dosadašnji način poslovanja fokusirajući se na se na sezonski period kada ostvarujemo najveći promet“, rekao je menadžer hotela, Šćepan Parežanin i dodao da je hotel SL Industry za svoje posjetioce pripremio veliki broj promo ponuda koje uključuju i ponude turističkog kompleksa Grada Sunca“.

Iako je relativno skoro započeo svoj rad na području grada zavidne rezultate ostvario je hotel Integra koji krasi samo jezgro Starog Grada.

„Za tri mjeseca koliko poslujemo zadovoljni smo postignutim rezultatima, a statistički gledano popunjenost kapaciteta bila je 60 odsto“, rekla je menadžer hotela Integra, Vanja Kundačina.

Uspješnim poslovanjem može se pohvaliti i hotel Central Park, koji je smješten u zgradi staroj preko stotinu godina.

Menadžer hotela, Jovana Tomašević kaže: „Hotel Central Park ostvario je tokom prošle godine 6 hiljada noćenja, što u procentima iznosi 50 odsto popunjenosti“.

Gostoljubivost prema posjetiocima u pomenutom objektu ispoljavaju i pićima dobrodošlice, te popustima na noćenja ili večerom na račun kuće.

„Za naredni period pripremamo i brojne novosti koje će se ticati gastro kutka u popularnom a la cart restoranu“, dodaje Tomaševićeva.

Pored velikog broja udobnih smještajnih kapaciteta i srdačnih domaćina,  Trebinje je grad koji ima dušu, ali i mnoštvo drugih znamenitosti koje čekaju na vas.

Ukoliko još niste posjetili grad sunca, vina i platana poslušajte ne samo našu već i preporuku Britanskog Telegrafa koji je Trebinje uvrstio na listu destinacija koje morate posjetiti tokom ove godine.

 

 

 

Padrino radio / HP, januar 2020.