Današnjim „Jutrom sa Padrinom“ želimo vam približiti rad Narodne kuhinje u Trebinju. Svakoga dana ova ustanova obraduje stotinu lica, koji u tom trenutku nisu u mogućnosti da sebi priušte obrok, a kako sve to funkcioniše donosimo u novom izdanju naše emisije.

Narodna kuhinja djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i već  17 godina svakodnevno sprema stotinu obroka za korisnike sa područja grada koji su u stanju socijalne potrebe, a jednom broju njih razvozi hranu na kućne adrese.

Kako kuhinja funcioniše, ko najviše finansijski pomaže te kakav je gastronosmki meni razgovarali smo sa kuvarom Gojkom Bokićem.

U kuhinji ima oko 100 korisnika, a to su većinom ljudi stariji od 40 godina i njihova djeca. Radimo od 2003.godine, kada smo imali znatno manje ljudi, dok smo sada u svakodnevnom porastu tog broja“, objašnjava Bokić.

Kako nam je istakao, u ovu ustanovu dobrodošli su svi koji nisu u mogućnosti da toga dana sebi priušte topli zalogaj.

„Kuhinja je za svakoga otvorena radnim danima od 10 do 12 časova, a svaki dan spremimo 100 obroka po meniju koji je ustanovljen po standardu za ove institucije“, rekao je Bokić za Padrino radio.

Prema njegovim riječima, u Narodoj kuhinji se trude da svaki obrok bude raznovrstan, te njihovi korisnici svakog dana znaju šta će biti na meniju.

„Danas smo spremali makarone i mljeveno meso, sutra će biti grašak, srijedom je kupus, četvrtkom boranija, a petkom pasulj sa kobasicom a vikendom podijelimo 100 konzervi. Uz te obroke uvijek ide i komad mesa“, naveo je kuvar.

Bokić objašnjava da stanovnici Trebinja često doniraju hranu, a taj broj je iz dabna u dan sve veći.

„Pomaže nam Grad Trebinje, Centar za socijalni rad i druga fizička i pravna lica koja ne žele da se eksponiraju u medijima“, kaže naš sagovornik.

Za kraj razgovora Bokić objašnjava da se jednom broju njihovih korisnika razvozi hrana na kućne adrese.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska otvorila je 2003. godine Narodnu kuhinju u Trebinju da bi socijalno najugroženije stanovništvo imalo obezbijeđenu hranu.

Na kraju želimo da poručimo svim ljudima dobre volje da ukoliko su u mogućnosti da doniraju i pomognu rad ove ustanove.

 

 

Radio Padrino/ HP, februar 2020.