Savindan se obilježava u brojnim školama Republike Srpske, a Svetosavske svečanosti u Trebinju počele su jutarnjom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg. Lomljenje slavskog kolača planirano je u 11 časova i 30 minuta, nakon čega će tradiocionalno biti organizovana školska priredba u Domu kulture.

Ovogodišnji domaćin programa je Gimnazija Jovan Dučić.

„Kako bi sve prošlo na najboljem redu, za ovu ulogu pripremali smo se od  kraja prethodne školske godine. Najveći teret pripreme programa, koji će se uglavnom bazirati na dramsko muzičkom nivou, ponijeli su profesorica Veselinka Kulaš u saradnji sa profesorom Perom Bokićem“, rekao je direktor trebinjske Gimnazije Mišo Pešić.

Mišo Pešić u studiju Padrino radija; Foto: HP arhiva

Dodao je da će nakon toga biti organizovano posluženje za sve posjetioce.

Učitelj u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Milan Vujović rekao je za Padrino radio da će nakon zajedničkog obilježavanja školske slave, u svojoj ustanovi od 14 časova, kao pravi pravoslavni domaćini napraviti svoju proslavu.

„U skladu sa srpskom tradicijom pripremili smo vino i  žito, a zajedno sa grupom učenika lomićemo i slavski kolač. Ovu proslavu ispratiće bogata trpeza, zdravice, himna i kosovske pjesme u izvedbi naših učenika“, istakao je Vujović.

OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Foto: google.com

 

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvijetitelj. Jednu od najvećih zasluga tokom života ostavario je svojim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine, kada je utemeljena je samostalna Srpska pravoslavna crkva.

Pored toga zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, osnovao je Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovijekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvijetnih ustanova.

 

Radio Padrino / HP, januar 2020.