Trebinjska pijaca, smještena je u ambijentu centralne gradske arhitekture, rađene krajem 19. i početkom 20. vijeka, u sjenci stogodišnjih platana. Predstavlja jednu od značajnih karakteristika i turističkih atrakcija grada podno Leotara.  

Iako subota važi za dan za kupovinu na pijaci dobre ponude ne manjka ni ostalim danima u sedmici, a danas u „Jutru sa Padrinom“ vam donosimo aktuelnosti i cijene brojnih proizvoda.

Bogatu ponudu na tezgama čini raznovrsni asortiman pa se mogu pronaći proizvodi od voća i povrća, prerađevina iz kuhinja ovdašnjih domaćica, mlijeka, domaćeg sira i kajmaka, suvomesnatih proizvoda i ručno  ispletenih odjevnih predmeta…

Vrijedna Koviljka Papović već više od 20 godina prodaje mliječne proizvode na centralnoj tezgi pijace. Prema njenim riječima prodajom je posebno bila zadovoljna tokom novogodišnjih i božićnih praznika, dok sada slijedi period slabije trgovine.

„Navikli smo na preiod slabije prodaje koji je pred nama, tako je svake godine“, kaže Koviljka.

Ova marljiva prodavačica nije jedini prodavač mliječnih proizvoda ,a ispitujući barometar cijena primijetili smo da su prilično ujednačene.

Tako se svježi sir prodaje po cijeni od 7 do 8 KM, koliko košta i gruda sušenog kravljeg sira, dok je cijena punomasnog sira od 12 do 14 KM.

Cijena kajmaka je prirodno nešto viša, tako da mladi košta od 15 do 20 KM, a stari iz mješine 22 KM.

Osim popularnog „bijelog mrsa“ trebinjska pijaca obiluje i domaćim suvomesnatim proizvodima. Prodavci kažu da za kilogram slanine ili kobasice treba izdvojiti 20 KM. Hercegovački svinjski pršut je od 20 do 25 KM.

Šarenilo tezgi posebno krasi bogat izbor voća i povrća, gdje takođe razlika u cijenama nije velika.

Titulu najskupljeg povrća i ove sezone je zadržao bijeli luk čija je cijena 10 KM po jednom kilogramu. Odmah iza poznatog čuvara zdravlja je spanać koji košta 4 KM, blitva je 3,5 po kilogramu ili 1 KM za vezicu. Bijeli kupus je od 1 do 1,2 KM, cvekla je 1,5 do 2KM, dok crni luk ove godine košta 2 do 2,5 KM. Najeftinije povrće kao i obično ostao je krompir po cijeni od jedna marke za kilogram.

Bogatu ponudu na tezgama i ove zime krase razne vrste citrusnog voća. Cijenom prednjači kumkvat čija je cijena 10 KM. Ovu egzotičnu biljku po cijeni prate šipak i domaći limun koji koštaju 4 odnosno 3,5 KM. Nešto pristupačnije su kruška po cijeni od 3,5 KM, narandža 2,5 do 3, banane su 2,5 KM, domaći kivi je 2 KM dok se cijena jabuke kreće od 1,5 do 2 KM.

Zimske đakonije poput ajvara, džemova i domaćih sokova i ove godine mogu se vijedti u bogatoj ponudi. Njihove cijene iznose u prosjeku 8 KM po tegli. Med kao jedan od najprepoznatljivijih hercegovačkih brendova košta 18 KM, dok je kilogram oraha 20 KM.

Cijena domaćih jaja iznosi 3 KM za 10 komada.

Nisu rijetke ni tezge sa ručno ispletenim odijevnim predmetima. Tako se u ponudi mogu naći vuneni prsluci, čarape i pepe.  Cijena ženskih vunenih čarapa je 8 KM, dok su muške 12 KM.

 

 

 

 

 

Radio Padrino, HP, januar 2020.