Lagano nam prolazi „najduži mjesec u godini“ januar, i dok su u najavi  hladni zimski dani Herceg Novi  priprema 51. Praznik mimoze uz bogat program.

Od 14. februara do 15. marta 2020. godine, ovaj čudesni cvijet, simbol žene, emancipacije, slobode, osećajnosti i vjerne ljubavi, slaviće svoj rođendan.  I dok se većina Evrope bude bijelila u snijegu, turisti iz cijelog svijeta pozdravljaće pod suncem okupan čuveni Karneval mažoretkinja.

 

Praznik mimoze je manifestacija u slavu cvijeća – cvijeta mimoze, kojoj specifičan začin daju mlade Novljanke zvane mažoretke i bleh muzika popularno zvana „gradska muzika“, uz čiju muziku i nastupaju.

Praznik je osnovan 1969. godine, a  14 godina kasnije 1975. godine praznik je otvorila tadašnja prva dama Jugoslavije Jovanka Broz.

Od tada pa do danas 50 puta se ova manifestacija organizovala u čast mimoze.

O ovogodišnjem 51. Prazniku mimoze ekipa Padrino radija razgovarala je sa Natalijom Terzić iz Turističke organizacije Herceg Novi.

„Mimoza i praznik u slavu žutog cvijeta asocijacija su na Herceg Novi i najveću pučku svečanost u regionu. Tokom četiri vikenda ispunjena bogatim programom, 51. Festival Mimoze počeće 14. februara i trajaće do 14. marta, te se nadamo da će okupiti veliki broj ljubitelja dobrog zimskog provoda na moru. Ovaj praznik je najznačajnija turističko propagandna manifestacija, koja se organizuje od 1969. godine i predstavlja svetkovinu utemeljenu na tradiciji karnevalskih svečanosti karakterističnih za primorske krajeve. Svake godine priredimo veliki broj turističkih, zabavnih, kulturnih, sportskih, gastro i drugih događaja“, objasnila je Natalija.

Bogat program pripremaju i za ovogodišnju manifestaciju u gradu sunca, skalina i mora.

Ovogodišnji praznik počeće koncertom muzičke zvijezde – Lepe Brene, dok će na zatvaranju pjevati Željko Joksimović. Tokom četiri vikeda nastupiće i druge reginalne zvijezde, kao što su Vlado Georgijev, Magla bend, OK bend, Petar Grašo, Magazin, Goran Karan, Dejan Matić, Aco Pejović, Kaliopi, Tribal bend. Period od tih mjesec dana pored koncerata obilježiće i bogat i raznovrstan prateći program, a to su Fešta od mimoze, ribe i vina, maskembali za odrasle u djecu, riblja večera, sportski događaji, pozorišne predstave, promocije knjiga, likovne izložbe, sajmovi domaće trpeze, salon vina, cvijetna povorka i Veče mediteranske pjesme“, najavila je Natalija.

Dodala je da se nada da će biti za svakoga po nešto, te poziva sve Hercegovce da ih posjete i uživaju u duhu Mediterana.

Natalija je najavila da će Trebinje biti domaćin Karavana 51. Praznika mimoze u srijedu 29. januara.

Tada će kako Trebinjci tako i Hercegovci iz ostalih gradova moći da uzivaju u dašku Mediterana.

U isčekivanju ovogodišnjeg Karnevala pogledajte naš video materijal koji prenosi dio atmosfere koju je ova manifestacija donijela na ulice Trebinja prije dvije godine.

 

Ovogodišnji Praznik mimoze obilježiće i atraktivan kalendar dešavanja kada su u pitanju pozorišne predstave, izložbe i književne večeri.

Oraganizatori uz poziv  Hercegovcima da posjete ovogodišnju manifestaciju u čast žutog cvijeta, dodaju da  se uz lijepo vrijeme i u duhu Mediterana posjetiocima nudi i nezaboravan doživljaj zime na moru kada se sve slavi u ime žutog cvijeta.

 

Milica Doderović

HP, januar 2020.