Svjetska zdravstvena tema broj jedan posljednjih dana je koronavirus, koji se pojavio u Kini a do sada je zaraženo preko 200 ljudi.

Upravo to je i tema „Jutra sa Padrinom“ , je li strah od korona virusa opravdan i da li su građani Trebinja zabrinuti da se ovaj virus prenese i proširi i na naše prostore.

Naučnik Leo Pun, koji je prvi otkrio da se radi o ovom virusu, misli da se virus prvo pojavio kod životinja, a da je onda prešao i na ljude.

Naučnici kažu da  se virus prenosi kontaktom čoveka i životinje, može se preneti i kašljanjem, kijanjem, čak i rukovanjem. Virus takođe može da se prenese dodirivanjem predmeta koje je držala inficirana osoba, posebno ako nakon toga dodirujete usta, oči ili nos.

S obzirom da na našem području nema zaraženih niti slučajeva koji ukazuju da na ovom području ima sumnje na postojanje opasnog virusa kod građana u Bolnici Trebinje je situacija redovna, pojasnila je za naš radio direktorka ove ustanove Ljubica Miljanović.

U slučaju sumnje na slučajeve ovog virusa potencijalni pacijenti iz Hercegovine bi bili upućeni u bolnice koje imaju infektivna odjeljenja (Foča, Banjaluka, itd).

Da nema razloga za strah, te da su preduzete sve potrebne mjere, rekli su nam iz Instituta za javno zdravstvo, područne jedinice Trebinje.

Julija Kralj epidemiolog ispred Regionalnog centra Trebinje kaže: „Ne treba strahovati od pojave korona virusa, kod nas u RS još uvijek nisu regustrovani slučajevi inficirani ovim virusom. Stanovništvo ne treba da bude u strahu, ali treba da ima tu svijest  o mogućnosti da se  novi virus može proširiti i na naše područje. Institut za Javno zdravstvo RS zajedno sa ostalim zdravstvenim ustanovama svakodnevno prati epidemiološku situaciju vezanu za bolest izazvanu korona virusom“.

Instutut za Javno zdravstvo proveo je već niz nekih aktivnosti po ovom pitanju.

„Između ostaloga sve zdravstvene istituacije su dobile upustva za ponašanje u slučaju pojave nekog sumnjivog slučaja, koji može biti zaražen ovim virusom. Državna i granična služba je dobila upute kako se ponašati u slučaju ulaska osoba sa zaraženog područja. Napravljena su upuststva za putnike koji putuju u zaražana područja ili koji se vraćaju sa zaraženih područja“.

Julija kaže da u ovom periodu ima manje sezonskih virusa nego prošle godine u ovom istom periodu.

„Ovo je period kada cirkuliše dosta virusa na našem području.Mi smo od kraja oktobra započeli sa ovosezonskim nadzorom nad gripom. Mi tek u narednim par sedmica očekujemo pojačanu aktivnost gripa“, kaže ona.

A mjere i preporuke kako su zaštiti od sezonsih virusa su sledeće: „To su mjere lične i respiratorne higijene, što češće pranje ruku vodom i sapunom, redovno provjetravanje prostorija u kojima boravimo. Kao i da izbjegavamo kontakte sa osobama koje već imaju neke respiratorne simptome“, savjetuje Julija.

Pitali smo naše sugrađane da li se plaše korona virusa, Trebinjci su nam rekli da se ne plaše, te da svake godine se pojavi neki virus, koji je opasan za život.

„To je zarazna bolest slična drugim koje se dešavaju. Mislim da će tako i proći kod nas, sa minimalnim posljedicama po stanovništvo“, rekla nam je Bojana.

„Virusa je uvijek bilo, ranije je to bio ptičiji, kao i svinjski grip. Tako da mislim da će kao i prethodni proći skoro neopaženo na našem prostoru“, kaže anketirani Jovan.

„Virus je strašno opasan i nije sličan prethodnim. Prije par dana sam se zatekla na pumpi, gdje je grupa kineza izlazila na pauzu iz autobusa. To je stvorilo veliku paniku, te su ljudi koji su sjedali u kafiću masovno počeli da bježe.Moguće je da se samo radi o nekoj propagandi, te da je opasnosnost ovog virusa prenaglašena“, rekla je Anja.

Kako prenose mediji, do sada je od od virusa umrlo 80 ljudi, a u poređenju sa infomacijama da svake 24 sekunde jedna osoba pogine u sobraćajnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 miliona godišnje, i te su nesreće sada vodeći uzrok smrti djece i mladih, rezulati su Svjetske zdravstvene organizacije , broj umrlih od ovog virusa i nije toliko alarmantan.

Strah i panika od novog virusa moguće je da se povećava se i zbog izvještavanja medija. Posebno je bila povećana panika kada su lokalni mediji izvještavali da će grupa Kineskih turista proći kroz Trebinje.

Što se prevencije tiče, za sada je jedini način izbegavanje kontakta sa zaraženom osobom, kao i izbegavanje čestog dodirivanja usta, nosa i očiju. Takođe, savjet je da se ruke peru detaljnije, najmanje 20 sekundi.

Milica Doderović

Radio Padrino/ HP, januar 2020.