Kamenita Hercegovina oduvijek je bila rasadnik vrhunskih spotrista, istaknutih naučnika, ljekara, glumaca, ali i uzornih profesora i đaka. U današnjem izdanju Jutra sa Padrinom“ pričamo o bilećkim nastavnicima – dobitnicima Svetosavskih nagrada i vecešampionima kviza „Nemjanići“, učenicima osnovne škole Petar II Petrović Njegoš.

Nastavnici Sanja Grubačić i Drago Vučić dobitnici su Svetosavske negrade koju je ove godine prvi put dodijelilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za učitelje i nastavnike iz osnovnih škola u Srpskoj.

Nastavnica razredne nastave Sanja Grubačić u kratkoj izjavi za Padrino radio kaze da joj prvo rebubličko dodjeljivanje Svetosavske nagrade mnogo znači.

„Prvensatveno je potvrda jednog dugotrajnog, kvalitetnog i istrajnog rada u vaspitno obrazovnim institucijama. Naša nastavna praksa zahtjeva jedno prilagođavanje modernim vremenima i korištenju novih tehnologija naše struke. Sami sadržaji koji su dostupni đacima odvlače mnogo pažnje pa su samim tim izazovi koji su pred nama veći, odgovorniji i teži“, rekla je Sanja.

Iako je skoro tri decenije u drušvu đaka, nastavnica Grubačić naglasila je da snagu za konstantan i predan rad pronalazi u rezultatima koje učenici postižu u svim svojim segmentima.

„Za mene je nagrada posebna motivacija i potvrda da se uloženi trud i rad isplati i nagrađuje“, kazala je Sanja.

Iako je najljepše raditi posao koji voliš nastavnica Grubačić kaže da se današnji način rada u mnogome razlikuje od onog sa početka njene prosvjetne karijere.

„Kada radite posao koji volite, onda nalazite načine da to bude što kvalitetnije. Trudite se da date najbolje od sebe, jer su djeca koju učite to i zlaslužila. Razlika je velika, a godine iskustva vam daju sigurnost, lakoću i prodornost u daljem koraku i u onom što nas čeka u budućnosti“, istakla je Sanja.

Iako je nagrada ogromno priznanje za dosadašnji rad Grubačić pojašnjava da istovremeno  pred nastavnike stavlja veliku dozu odgovornosti i obavezu da njihov budući rad bude još kvalitetniji.

„Čovjek u ovom poslu mora da ima puno ljubavi, tolerancije i razumijevanja“ , zaključila je na kraju naša sagovornica.

Samo dva dana nakon vijesti da su nastavnici iz Bileće jedini prosvjetni radnici iz hercegovačke regije koji su dobili ovo značajno priznanje stigla je informacija da su učenici Osnovne škole Petar II Petrović Njegoš vicešampioni kviza „Nemanjići“.

Dragana Vujović, Pavle Mihić, Ana Medan i njihov mentor – profesor Milenko Kešelj činili su tim koji je u finalu pomenutog kviza osvojo drugo mjesto.

U Kratkoj izjavi za Padrino radio profesor Kešelj inače da je nagrada stigla neočekivano i da je potvrda predanog i napornog rada njegovih učenika.

„Tim Mladi istoričari uzeli su učešće u prvom međunarodnom kviz takmičenju povodom 800 godina od autokefalnosti Srpske Pravoslavne crkve. Takmičenje je organizovano u jesen prošle godine, a nakon dobijenih materijala odličili smo da se prijavimo za kviz kao 339 tim“, rekao je profesor Kešelj i dodao da su u kvizu bila uključena djeca od 10 do 15 godina, a samo takmičenje je podrazumijevalo četiri izuzetno teška i zahtjevna nivoa.

Kviz „Nemanjići“ ostaće upamćen kao veoma zahtjevan, a to kako je kazao Kešelj potvrđuje činjenica da je razlika nakon prvog nivoa između prvog i četrnaestog tima bila u samo 8 bodova.

Završnica kviza podrazumijevala je polufinalno i finalno takmičenje osam timova. Polufinale je održano 23. januara ove godine na njemu se tim Mladi istoričari plasirao u finale koje je održano 25. januara i koje je učenicima iz Bileće donijelo drugo mjesto u ovom takmičenju.

„Učenici su odradili odličan posao plasiravši se u samo finale, te kasnije zauzevši drugo mjesto u kvizu“ , kaže Kešelj koji je istakao ogromno zadovoljstvo, kako svoje tako i svojih kolega.

„Naša misija bila je da učestvujemo u takmičenju te čast da budemo dio kviza koji je organizovan povodom 800 godina od autokefalnosti SPC, a koji je posvećen svetorodnoj dinastiji Nemanjća. To je bila naša ideja vodilja koja nas je dovela do uspjeha“, rekao je Kešelj i dodao da ih je do uspjeha vodila i moralna podrška eparhije Zahumsko – hercegovačke i primorke, ali i pomoć mnogih sponzora iz Hercegovine, te mediji koji su adekvatno propratili samo takmičenje.

Za postignuti uspjeh vrijedni učnenici su nagrađeni ikonom Svetog Save, a nakon toga su išli na prijem kod premijera Republike Srpske Radovana Viškovića na kom su nagrađeni laptopovima.

Kviz je organizovala fondacija Mir Božiji iz Banjaluke, a samo takmičenje provelo se sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Naši sagovornici saglasni su da su poslovi kojima se bave jedni od najljepših, a poseban je kažu osjećaj kada se vaš trud i rad isplati i kada kao nagradu dobijete prije svega dječiji osmijeh, a potom ovako značajna priznanja.

 

 

Mirjana Vidaković

 

HP, Radio Padrino, februar 2020.