Preduzeće „Komus“ Gacko već nekoliko mjeseci se može pohvaliti novim vozilom, koje kabasti otpad odvozi isključivo sa gradskog područja. Prema riječima direktora, Aleksandra Maljevića, vozilo vrijednosti 66 hiljada KM uvezeno je iz Austrije, a njegovu nabavku su pomogli Fond za zaštitu i razvoj, Opština Gacko, dok je dio sredstava izdvojilo i samo preduzeće.

Vozilo je namijenjeno za odvoženje kabastog otpada količine do 20 tona, što je sasvim dovoljno za gradsko područje. Međutim, s obzirom da je ovo vozilo veliko, i ne može pristupiti užim ulicama u pojedinim dijelovima grada, u  planu je i nabavka manjeg vozila.

„Pored ovog vozila, planiramo da nabavimo i manje, do 12 tona, kako bi pokrivenost svih ulica bila obezbijeđena adekvatno, kada je u pitanju odvoz smeća. Takođe, nabavili smo i oko stotinjak kanti koje će, u skladu sa potrebama, biti raspoređene u gradskim naseljima“, ističe Maljević.

Vozni park u preduzeću Komus je solidan. Maljević ističe da su spremni za zimsku sezonu. Posjeduju dvije mašine za čišćenje i odvoz snijega, bob ket i frezu za čišćenje sniježnih nanosa na trotoarima. Očekuju i kupovinu jednog manjeg kipera koji bi tokom zimske sezene dodatno olakšao čišćenje grada. Takođe, tu su i dva kombija – za pogrebne usluge i za odvoz i skladištenje kartona.

Kao što je već poznato, Komus gazduje gradskim grobljem, a pogrebna služba preduzeća posjeduje svu neophodnu opremu. Građevinska služba ovog preduzeća ljetos je bila angažovana na izgradnji konaka manastira u Danićima, a prema riječima direktora, poslovi su uspješno obavljeni te se u budućnosti nadaju i novom angažmanu.

U saradnji sa Komunalnom policijom Opštine Gacko, zabranili su pijačnu prodaju na platou kod hrama Svete Trojice. Pijačni prostor na trenutnoj lokaciji podijeljen je na robnu i zelenu pijacu, te se sva vrsta prodaje obavlja isključivo na tom prostoru.

Komus najviše posvećuje pažnju odvozu smeća i čistoći grada. U svakom momentu na ulicama imaju šest ljudi koji održavaju čistoću grada i zelenih površina.

Trenutno su usmjereni na pripreme za zimsku zezonu, na čemu vrijedno i rade.

Izvor: Opština Gacko