Ove godine imali smo priliku uživati u Miholjskom ljetu, pojava koja se ne dešava baš svake godine. Svake treće ili četvrte godine period od od kraja septembra do početka oktobra bude označen lijepim vremenom. Nažalost i tome je došao kraj.

Miholjsko ljeto je na izdisaju. Lagano nam se bliži fronta koja će donijeti pad temperatura. Pad temperatura će se posebno osjetiti u jutarnjim satima, a u pojedinim krajevima temperature će padati i ispod nule.

– Već od nedjelje, pogotovo u istočnim krajevima BiH prije svega očekivati i prve kapi kiše a zatim tokom naredne sjedmice ta kiša će se proširiti na ostale predjele. S tim da na visokim planinama, a zatim i nižim nadmorskim visinama kasnije, tokom sedmice možemo očekivati i prve pahulje snijega – kazao je za N1 Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja naredne sedmice kada opet slijedi stabilizacija. Kada je u pitanju dugoročna prognoza i kakva će zima biti jedan od najpopularnijih meteo servisa ACCU weather objavio je prognozu za zimu. Prema njemu blaga zima očekuje se na jugu, česte oluje na sjeverozapadu a hladnoća na istoku i jugoistoku kontinenta.

Naše krajeve očekuje zima slična prošloj ili malo toplija sa nešto manje snijega na Balkanu. Ipak meteorolozi kažu kako ćemo dugoročnu prognozu za zimu sačekati.

Uživajte u suncu, dolaze nam hladniji dani, a prognozu kakve će zube ove godine zima pokazati saznaćemo početkom decembra.

 

Izvor: Srpskainfo.com