Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH odlučio je da izvještaj Radne grupe o povećanju trošarina na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjavanje, s obzirom da nije postignuto usaglašeno rješenje o kome bi UO UINO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

Na sjednici u Banjaluci UO UINO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duvan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1. januara 2016. godine.

Prema usvojenoj odluci, minimalana trošarina na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna trošarina za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM.

Trošarina na duvan za pušenje biće u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu, saopšteno je nakon sjednice.

Poreski obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17.1.2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO je prihvatio Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvješće o radu UINO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Također, prihvaćen je i Plan rada UINO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

 

 

Izvor: Fena