Još jedna osoba preminula je od koronavirusa u Srbiji, saopštila je dr Verica Jovanović na konferenciji za medije.

Osoba je imala 48 godina i ležala je na KBC Dragiša Mišvić u Beogradu.

„Očekujemo da će ova nedelje biti teška, kao i sledeća, doći će do porasta“, rekao je epidemolog Branislav Tiodorović.

„Moramo da shvatimo da ako se ne pridržavamo onoga što je propisano. Svako na svom radnom mestu mora da koristi zaštitnu opremu i mora da bude svestan da time što to ne radi ugrožava sebe, a i druge“, naglasio je Tiodorović.

On je posebno naglasio da svi koji dođu iz inostranstva moraju, i ako su potpuno zdravi, da idu u karantin.

„Apelujem na građane i na političare, ostavimo sada stvari koje nisu u vezi sa virusom“, rekao je epidemiolog Tiodorović i naglasio da to nije politička izjava već apel.

Doktorka Verica Jovanović rekla je da je trenutno u Beogradu 177, u Kolubarskom okrugu 42 i u Nišu 40.

Ona je dodala da nema nikakvih tajni u vezi sa slučajevima, ali da je potrebno strpljenje da se svi podaci obrade jer se menjaju iz sata u sat. Takođe, ona je ponovo zamolila starije od 65 godina da ne izlaze iz domova.

„Zahvalila bih se svim kolegama koji rade u svim službama zdravstvenog sistema. Ovaj problem nije samo zdravstveni, problem je u čitavom svetu. Posebno se zahvaljujem službi hitne medicinske pomoći jer brzo reaguje u svakom trenutku“, rekla je Jovanović.

Epidemiološke službe dežuraju 24 sata.

Doktorka Jovanović rekla je da postoje planovi da se pojačaju mere u mestima koja su kritična. „Pratimo situaciju, kada bude doneta odluka bićete obavešteni“.

„Naš zdravstveni sistem je predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju covid-19. U Beogradu to je pedijatrijski deo bolnice Dragiša Mišović“ ,rekao je dr Goran Stevanović.

On je posebno naglasio da Sajam nije kolektivni smeštaj, već privremena bolnica za pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

Doktorka Verica Jovanović govorila je o dolascima u medicinske ustanove tokom trajanja epidemije.

„Svako okupljanje u redovima i čekanjima na dijagnoze zbog mera u celo državi nije opravdano. Ali dijagnostika koje su potebne ostaju aktuelne. Preporuka je da se lekari prethodno pozovu telefonom kako bi se ustanovilo da li je dolazak u ustanovu neophodan“.

Posebno je govorila o radu stomatologa.

„Sve intervencije koje nisu hitne treba odložiti za kasnije.Ukoliko je nešto hitno, kao što su zapaljenski procesi, suzbijanje bola, naravno da bi trebalo obaviti ali uz primenu zdravsrvenih sredstava“, rekla je dr Stevanović.

 

Izvor: B92