Jezero Alagovac, popularno nazvano i „nevesinjskim morem“, nalazi se u podnožju planine Velež, na oko četiri kilometra sjeverno od Nevesinja i najveće je jezero u nevesinjskoj dolini.

Na nadmorskoj visini od 860 metara, mami svojom ljepotom i okolinom, jer je ušuškano u šumi, a do mnogih plaža vodi samo makadamski put.

Jezero od 40 hektara je vještačko, a nastalo je 1968. godine pregradnjom potoka Alagovac zemljanom branom. Prvobitna namjena bila je snabdijevanje grada vodom, ali je u posljednje vrijeme na njegovim obalama sve više turista.

– Ovo je jedino vještačko jezero na području opštine Nevesinje. Pruža se pravcem sjever-jug u dužini od skoro 2,5 kilometara. Predstavlja izvorište pitke vode i prvenstveno je i napravljeno za snabdijevanje grada vodom. Međutim, danas se koristi i u druge svrhe, prije svega turističke i ribolovne – rekli su u Turističkoj organizacije opštine Nevesinje.

U nevesinjskoj Turističkoj organizacije naglašavaju da je jezero omiljeno izletište u ljetnim mjesecima.

– U posljednje vrijeme imamo sve više ljubitelja prirode na obalama jezera, koje se odlikuje izuzetno lijepim pješčanim plažama, a okolina jezera je pošumljena, što predstavlja idealne uvjete za boravak u prirodi, vožnju biciklom ili jednostavno šetnje – ističe Buha.

Jezero je bogato ribom, posebno šaranom, somom, bijelim amurom i tolstolobikom, a redovno ga poribljava Sportsko ribolovno društvo “Zalomka” iz Nevesinja, koje i upravlja ribolovom na jezeru.

Plaže su pješčane i nije im potrebno dodatno uređenje da bi se koristile. Svako ko dođe, može udobno da se smjesti, sunča ili da, jednostavno, boravi u hladovini. Jedna plaža ima uređen kamp s odbojkaškim igralištem, klupama i roštiljima tako da je tu omogućen boravak i po nekoliko dana. Na šetalištu oko jezera postavljene su klupe, a postoje i mjesta za roštilj.

 

 

Izvor: See Srpska