Просјечној породици у Српској, која у кући има ђака, требају додатно више од двије плате да би спремно дочекала јесен.

Доласком хладнијих дана грађани размишљају како да преживе жесток удар на кућни буџет који их очекује. За комплет уџбеника треба извојити од 65 КМ за трећи разред до 140 КМ за ученике деветог разреда, без уџбеника за страни језик који коштају од 20 до 30 КМ.

У Савезу синидката Републике Српске су израчунали да је за опремање једног ђака од трећег до петог разреда укључујући уџбенике, школски прибор и пристојну ођећу и обућу за јесен потребно 630 КМ.

За ученике од петог до осмог разреда родитељи треба да издвоје 700 КМ, а за средњошколце од 790 КМ па више. Родитељи који имају два школарца треба да рачунају на дупле трошкове.

Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу напомиње да је просјечна плата у јуну износила 845 КМ, док су за основне трошкове живота према рачуници синдиката требале више од две плате.

„У 11 делатности плата је била испод просјека и износила је до 705 КМ, то значи да је за трошкове опремања ђака једна плата једва довољна“, истиче Радошевићева.

Родитељима не преостаје ништа друго него да посегну за новим задужењима.

„Већина кредита које банке одобравају су управо ненамјенски који се користе за ванредне трошкове попут ових“, наводи Радошевићева.

 

Сљедећа највећа ставка су трошкови огријева јер је за 10 кубних метара, укључујући превоз, резање и цијепање, потребно издвојити око 750 КМ, док пелет кошта око 300 КМ по тони, а за сезону треба најмање дијве тоне.

Домаћицама које одлуче да праве или купе зимницу треба од 100 до 150 КМ.

У Удружењу потрошача кажу да су грађани сваке године свјесни да их на јесен чекају велики трошкови, па се сналазе како знају.

„Већина људи нема довољно ни за живот, па ванредни трошкови који их задесе представљају прави шок. Многи ће, иако су већ презадужени, опет да се задуже, а велики број њих ће нажалост да штеде и на огријеву и на зимници, па и на ђеци којој ће куповати половне књиге, лошију ођећу, обућу која пропушта воду и слично“, каже Недељка Илијић, извршна директорка удружења „Оаза“ из Требиња.

Беспарица прекида школовање

Радошевићева истиче да из иако живимо у 21. вијеку у Републици Српској има велики број неквалификованих радника што показује да значајан број родитеља није у могућности да школује децу, која остану на основној школи.

У Српској има око 11.500 неквалификованих радника.

Извор: rtvbn