Према незваничним и непотврђеним информацијама, кандидат Србиије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић, освојио је девет позитивних гласова од 15 држава чланица Савета безбедности.

 У Савету безбедности УН данас је иза затворених врата одржан први круг тајног гласања о кандидатима за новог генералног секретара УН.
Исход гласања се не саопштава јавности – једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку.

Амбасадори су се у првом кругу опредељивали између 12 кандидата међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши председавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф српске дипломатије.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Ки-муна преузети у јануару наредне године.

Јеремић: Настављамо кампању, идемо у други круг

Кандидат Србије Вук Јеремић изјавио је да је изузетно задовољан резултатом првог круга тајног гласања у Савету безбедности о наредном генералном секретару Уједињених нација, и да у други круг улази са опрезним оптимизмом.

„Све што могу да кажем је да сам изузетно задовољан резултатом и да имамо добру позицију уочи другог круга гласања. Постоји могућност да се оно одржи већ идуће недеље“, изјавио је Јеремић Тањугу.

„Настављамо са динамичном кампањом и у други круг улазимо са опрезним оптимизмом“, истакао је Јеремић.

Он је напоменуо да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом.

Јеремић је подсетио да је у Савету безбедности УН, иза затворених врата, обављен први круг тајног изјашњавања о кандидатима за новог Генералног секретара УН.

Исход гласања неће бити саопштаван јавности – једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку. Од кандидата се очекује да поштују одлуку Савета безбедности УН да се не излази у јавност са бројевима.

Извор: Агенције