Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, kandidat Srbiije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić, osvojio je devet pozitivnih glasova od 15 država članica Saveta bezbednosti.

 U Savetu bezbednosti UN danas je iza zatvorenih vrata održan prvi krug tajnog glasanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN.
Ishod glasanja se ne saopštava javnosti – jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku.

Ambasadori su se u prvom krugu opredeljivali između 12 kandidata među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef srpske diplomatije.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Ki-muna preuzeti u januaru naredne godine.

Jeremić: Nastavljamo kampanju, idemo u drugi krug

Kandidat Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog kruga tajnog glasanja u Savetu bezbednosti o narednom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, i da u drugi krug ulazi sa opreznim optimizmom.

„Sve što mogu da kažem je da sam izuzetno zadovoljan rezultatom i da imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedelje“, izjavio je Jeremić Tanjugu.

„Nastavljamo sa dinamičnom kampanjom i u drugi krug ulazimo sa opreznim optimizmom“, istakao je Jeremić.

On je napomenuo da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je ispraćena konciznom i transparentnom platformom.

Jeremić je podsetio da je u Savetu bezbednosti UN, iza zatvorenih vrata, obavljen prvi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima za novog Generalnog sekretara UN.

Ishod glasanja neće biti saopštavan javnosti – jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku. Od kandidata se očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se ne izlazi u javnost sa brojevima.

Izvor: Agencije