Ako ste se kad zadesili u nekoj od hercegovačkih kafana, sigurno ste svjedočili ljepoti djevojaka iz ovih krajeva. Visoke, kršne, naočite. Da čuvena izreka:”Sve su one iste” nije baš tačna, dokazaćemo vam u nastavku teksta, tako što ćemo predstaviti deset tipova Hercegovki u izlascima.


1. Veseljak: Na svaku pjesmu diže ruke. Nadglasa čak i muzičare. Kako krene tekst pjesme, tako govori drugarici pored :”E, ova je moja”. Svaka je njena. Voli da je u centru pažnje i da su svi pogledi uprti u nju. Đavolu bi dušu dala za merak. Prilazi muzici kako bi naručila pjesmu, za svoju dušu. Nerijetko polomi i koju čašu. Djevojka – brat.

2. Posvuduša: Obiđe pet kafana za jedno veče. Da je vide drugi. Nešto kao pokretni inventar ugostiteljskih objekata. U gradu je svi znaju po tome.

3. Stidljiva djevojka: Stoji negdje u ćošku. Ne zna je li došla ili je pošla. Spušta pogled čim joj se neko osmjehne. Ne pleše, ne pjeva, već gleda najčešće u jednu tačku i broji minute kada će izaći iz kafane.

4. Djevojka koja je izašla u kafanu da preboli bivšeg: Sredila se, kao špajz pred slavu. “Vidjeće on koga je izgubio” – govori u sebi, dok naručuje piće za pićem. Utapa tugu u alkoholu, dok kuca srceparajuće poruke baš tom bivšem, zbog koga je i izašla. Pusti i koju suzu na pjesmu koja je bila “njihova”. Ode ranije kući, ako joj se bivši ne pojavi u toj istoj kafani, do kraja noći.

5. Top riba: Izašla je u kafani da napravi još koji selfie, pošto je onih dosadašnjih 500 objavljenih na društvenim mrežama malo. Mora se locirati u kafani, objaviti koji status gdje će napisati kako se extra provodi i obavezno označiti drugarice koje joj služe samo kao pratnja za izlaske. Odbiće skoro svakog momka koji joj priđe jer za top ribu nijedan nije dovoljno dobar. Prolaz kod top ribe imaju samo ovi sa državnim poslom.

6. Alkohol je njena prečica do raja: Ova popije toliko, da ne zna za sebe. Podižu je sa poda, polivaju vodom, voze kući. Sutradan govori kako “neće nikad više” , ali priča se ponavlja – već narednog petka.

7. Traži dečka: Izašla je, da nađe momka. Uglavnom oskudno obučena, jer kako će drugačije privući pažnju? Zvjera okolo. Smješka se bez prestanka. Govori drugarici da se zamjene mjestima, jer iz desnog ugla bolje vidi onog što joj je zapao za oko. Šalje signale. Došla je sa drugaricama, otići će iz kafane sa nekim od potencijalnih momaka.

8. Djevojka plus momak: Ova nikada ne izlazi sama. Ni sa drugaricama. Ne da joj momak. Njena pratnja u kafani je uvijek “jača” polovina. Grle se, ljube, drže za ruke. Izgube uglavnom osjećaj da su u kafani.

9. Djevojka koja posmatra druge i koluta očima: “Da Bog sačuva, vidi one šta je obukla. Mogla je i gola izaći”. “Bože sačuvaj, vidi ona Nikolina opet s Markom”. “Jesi vidjela,majke ti, našminkala se kao da joj je 30 godina”. Ovoj ništa ne valja. Tu je da bi komentarisala druge. Uglavnom negativno.

10. Cura na mjestu: Cura za primjer. Kulturna, lijepo vaspitana, damskih manira, što pokazuje i svojim odmjerenim ponašanjem u kafani.

Jeste li se vi pronašle u nekom od ovih predstavljenih tipova? Ako jeste, ne zamjerite. Mi, Hercegovci, ako ništa, poznati smo po tome što se volimo šaliti. I na svoj i na tuđi račun.

 

Jelena Drapić / Hercegovina Promo, oktobar 2017.

Facebook komentari

komentar