Nije li grozno kad nekoliko dana prije plate shvatite da vam je tekući račun prazan, a nemate pojma na što ste potrošili novac?

Manijakalna štednja nikom nije draga, ipak mora postojati način da shvatite na što bacate novac. Tajna bi mogla ležati u drevnoj japanskoj metodi Kakeibo koja navodno pomaže da ušparate novac.

Kakeibo u prevodu znači „računovodstvo domaćinstva“, a Independent piše da bi vam oslanjanje na ovu metodu moglo uštediti popriličan iznos novca. Sve što trebate učiniti jest sjesti na kraju svakog mjeseca i napisati na papir sve na šta ste potrošili novac u zadnje četiri sedmice. Ako ne možete toliko pamtiti, pišite češće na što trošite.

Cilj ove metode jeste pojedincima pružiti nadzor nad tim kako su potrošili novac, ali i pokazati im gdje bi mogli uštediti. Takođe, vas uči vas da pripazite na četiri teme koje su važne svima:

1. Preživljavanje – biti u stanju platiti stanarinu i račune te kupiti hranu;

2. Neobvezno – kupovina nove odjeće, odlazak u restorane i na piće te kupovina novog laptopa ili mobitela

3. Kultura – Odlazak u bioskop i pozorište te na koncerte i sportska događanja;

4. Dodatno – pokloni za rođendane, neplanirane popravke ili hitni slučajevi.

Naravno, ova metoda ne zvuči kao ništa revolucionarno, no vjerojatno nikad niste probali nešto slično. Na blogu Moni Ninja tvrdi se da ova metoda njenom korisniku može uštediti čak 35 posto budžeta.

Za one koji žele uštediti na neki drugi način, tu je izazov „365 dana“ i ljudi ga masovno prihvaćaju jer se štednja doslovno ne osjeti. Štedi se po principu, pola marke ili jedna marka ponedjeljkom, jedna ili dvije utorkom, marka i po ili tri srijedom  i tako do nedjelje kada se u kasicu ubacuje tri i po marke ili sedam, zavisno da li ste ubacivali pola marke ili jednu. Na kraju godine, ukoliko ubacujete 1 marku  ovim tempom imaćete  skoro 1600 maraka koje možete potrošiti na božićne darove ili na nešto neophodnije, piše Index.hr.

Bivša novinarka, a danas profesorica novinarstva, Marie C. Franklin prije 12 godina odvajala je pak svakih pet dolara koje je dobila kao ostatak prilikom plaćanja.

Ako joj je vjerovati, sami sebe ćete izazvati u tome koliko brzo možete prikupiti hrpu kovanica od jedne marke.

 

Izvor: index.hr / 6yka.com