Grozno je kada se nos zapuši. Jeste li se ikada zapitali zašto Vam se čini da je jedna nozdrva daleko više zapušena nego druga? Ne, nije u pitanju Vaša mašta: postoji i naučno objašnjenje za ovo.

„Za ovakvu situaciju možemo da zahvalimo nazalnom ciklusu, proces u kom se Vaše nozdrve smenjuju u dužnosti uvlačenja veće količine vazduha u odnosu na onu drugu“, kaže Rejčel Roditi, lekarka i hirurg-otorinolaringolog pri Brigham and Women’s Hospital klinici.

Vaš nos upućuje veći protok krvi na jednu nozdrvu, što zagreva vazduh koji tuda prolazi i time štiti Vaša pluća od isušivanja i iritacije, ali takođe to čini i da nazalna konha sa te strane više otekne. Zbog takvog otoka postoji i manji prostor kroz koji vazduh može proći. Ovo je pak vrlo suptilan proces – osim ukoliko ne patite od prehlade, infekcije, alergije ili nekog strukturnog problema poput devijacije nosnog septuma (pregrade) i nećete ni biti svesni njegovog odvijanja.

Ali kada se razbolite, krvotok u Vašem nosu se još više povećava, što podstiče još veće oticanje i veću produkciju sluzi u regionu nosne sluznice. Stoga zapušenje više osećate u nozdrvi gde je konha već više bila otečena u okviru normalnog nazalnog ciklusa.

Kako lečiti zapušen nos?

Nažalost, verovatno ćete uvek osećati kako je jedna nozdrva više zapušena od druge kada ste bolesni. Pak, posle oko 90 minuta do 4 sata, Vaš nos će zameniti strane. Kada do toga dođe, verovatno ćete osetiti manje olakšanje.

Najbolje bi bilo da se pozabavite začepljenjem kao celinom. Vrela para ili ovlaživač Vam mogu pomoći da stvari malo budu lakše, kao i slani nazalni sprejevi.

„U vidu imajte i sprejeve sa oksimetazolinom za lokalnu primenu koji izazivaju sužavanje krvnih sudova – oni su pak poslednji izbor“, kaže prof. Džonatan A. Bernštajn sa Univerziteta Sinsinati. Vaš nos će postati ’zavistan’ o ovim sprejevima i počeće da se oslanja na njih kako bi se otpušio.

Ukoliko morate da ih koristite, držite se pravila od po dva prskanja u toku dana i ne koristite ih duže od pet do sedam dana, kaže on. Ukoliko simptomi zapušenog nosa potraju duže od 10 do 14 dana ili primetite zapušenost nosa i onda kada i niste bolesni, proverite sa svojim lekarom o čemu se radi – npr. devijacija septuma može biti uzrok, kaže dr Roditi. 

 

Izvor: / ddl.rs