Купци у РС све чешће долазе у ситуацију да умјесто износа који је наведен на полици као цијена производа, на каси за тај артикл морају да дају знатно више новца.

Иако сматрају да трговци истицањем погрешне цијене неког артикла покушавају да их преваре, већина потрошача избјегава да овакве случајеве пријављује инспекцији јер, како кажу, не желе да проузрокују неугодности себи и продавцима.

Да се неријетко цијене са полица не поклапају са онима на каси увјерила се и Дијана М. из Бањалуке која је прије неколико дана отишла један маркет да купи пелене за свог малишана.

– Испод дјечијих пелена, које су биле „на акцији“ стајала је цијена од 7,50 КМ, да би на каси тај исти производ коштао осам мрака више. Пелене сам одмах, без размишљања, вратила уз гласније коментарисање како би ме чули и други купци који су се ту затекли – рекла је Дијана, питајући се да ли трговци купце сматрају глупима до те мјере да неће увидјети њихову превару.

О разлици у цијени истог производа на полици и на рачуну у маркетима широм РС свједоче и други купци, који у већини случајева не реагују.

Генерални секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић поручује да купци морају инсистирати на томе да плате онолико колико је истакнуто на полици код производа, јер су према Закону о заштити потрошача те цијене важеће.

– Можда трговци промијене цијену у рачунару, а на полици забораве, али то је онда њихов проблем. Зато муштеријама савјетујем да отворе четворо очију – казао је Петровић.

У Републичкој управи за инспекцијске послове истичу да тржишни инспектори, у оквиру редовних контрола у продајним објектима, између осталога контролишу и то да ли трговци уредно истичу цијене производа, као и да ли се по тим цијенама роба и продаје.

– За шест мјесеци ове године инспекција је у свим продајним и услужним објектима само цијене контролисала више од 2.300 пута. У свега неколико појединачних случајева је утврђено да се трговци приликом продаје нису придржавали формираних и истакнутих цијена – рекла је портпарол Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић, додајући да у тим случајевима инспектори налажу отклањање неправилности и изричу новчане казне.

Узимајући у обзир чињеницу да у једном маркету има на хиљаде различитих артикала и да у току једне контроле технички није могуће провјерити цијене свих производа, контрола се врши системом случајног узорка.

– Због тога би информације грађана о уоченим неправилностима биле од велике помоћи инспекцији, јер би на основу њих биле обављане циљане контроле – истакла је Макивићева.

Казне

Законом о заштити потрошача предвиђене су новчане казне ако се трговац не придржава продајне цијене производа, и то у износу од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице. Казну од 800 до 4.000 КМ платиће одговорно лице, док ће од 1.000 до 5.000 КМ платити трговац као предузетник.

Извор: Глас Српске