Svi smo čuli za taj kliše: muškarci se poslije raskida opijaju sa ortacima, a žene drastično mijenjaju izgled i kao po pravilu, bivaju ljepše.

Žene, navodno, menjaju izgled posle raskida, bez obzira na to koji je razlog za prekid veze. Međutim, ako ih je partner prevario, posle toga će izgledati bolje nego ikada.

Kada ih partner prevari, dame se neprestano sređuju i postavljaju seksi fotografije na društvene mreže, pokazujući novu frizuru, odeću, vitku figuru ili šta već, a sve to je deo osvete jer bivši „slučajno“ može da vidi te fotke.

Ali, zašto žene drastično menjaju izgled posle raskida?

Psiholog dr Zoi Čulijara kaže da, gledajući sa evolucijske perspektive, kada ženu prevari partner, ona oseća kao da je izgubila na „takmičenju“. Suparnica je bila bolja.

Zato će svaka žena koja posle raskida pati poboljšati svoj izgled, kako bi bivšem dokazala da je seksi i atraktivna.

Žene su, kaže psiholog, sklone tome da smatraju da raskid ima veze sa njihovim izgledom, a posebno ako ih je partner prevario, i posebno ako je varao sa mlađom i „lepšom“ ženom.

„Promena i poboljšavanje izgleda posle raskida ili prevare mogli bi da budu način da se izraze osećanja poput krivice“, objašnjava dr Čulijara.

Drugim rečima, kada ih partneri prevare, žene se osećaju poniženo i na to reaguju promenom izgleda jer veruju da ih partneri ne bi ni prevarili/ostavili da su bile zgodnije.

Ako malo bolje razmislite, to je sramotno jer dolazimo do toga da se krivica svaljuje na osobu koja je prevarena, a ne na onu koja je varala, što ostavlja i ozbiljne posledice na samopoštovanje.

Ipak, psiholog kaže da fizički preobražaj nakon raskida nije sasvim loš jer bi to u nekim slučajevima moglo da pomogne ženama da nastave dalje i da „vrate“ svoj identitet.

„One na taj način pokazuju da su spremne da rastu i da povrate deliće svog identiteta koje su možda izgubile u vezi. Često se nadamo da će spoljašnje promene da pokrenu i unutrašnje promene„, kaže psiholog.

Dame, ako će vam to pomoći da se bolje osećate, samo napred! Ali, psiholog savetuje da pazite da se u svemu tome ne izgubite tako što ćete se preteratno truditi da bivšem nešto dokažete, a moguće je da nakon toga budete nezadovoljni sobom.

Dakle, nema ništa loše u ulepšavanju i menjanju izgleda, samo ne morate baš da radite nešto ekstremno zbog čega biste mogle da zažalite. Neka akcenat bude na onome što vi želite, a ne na ideji da biste tako mogli da vratite bivšeg…

 

Izvor: Mondo