Piše: Janko Vujović

 

 

-Brate, šta bi bilo kad bi mi našli Teslino tajno oružje?

-Ne sekiraj se, kad bi ga našli vjerovatno ga bez nekog tendera ne bi znali sklopiti

-Da li bi mi bili tada najjači na svijetu?

-Teško!

-Što brate, dobro je to, Tesla je najveći um bio: ej, sve je on pamtio, nije ništa zapisiv’o kad mu je Edison ono uradio!

-Jeste brate, najveći je on um, ali da li si ikad čuo ili čitao da je Tesla spominjao jeftinu i skupu tarifu i da li je gasio bojler popodne?

-U pravu si, govna smo!

 

 

Uvijek sam se divio potpisima. Da li potpis povlači odgovornost ili ne? Meni je učinjena nepravda i kome da se obratim –potpisniku dokumenta. Odeš kod njega, on kaže: „Ja sam u to i to ime potpisao“.

Na kraju odeš kući blesav, duplo gluplji i još na kraju ti bude krivo što si išta htio da preduzmeš. Tako i oni kiosci ispred tunela. Znači, pomjeriš kioske a ostaviš kontejnere, tako da sa jedne strane imaš sav mogući blagoslov a sa druge kao da su Adrijana deložirali i on osnovao svoju favelu sa lijeve strane puta.

Ok. Pošteno.

Đe da potpišemo?! Prema nekim pričama, u ratu, samo nas je potpis dijelio da se zamjeni Trebinje za Jajce. Ima li pobogu višeg cilja od toga? Kako bi se sad šepurili po Jajcu, obilazili znamenitosti AVNOJ-a, ispredali viceve tipa :“Kako se zovu dva Trebinjca koja žive u Jajcu? -Dvojajčani…valjda. 🙂

Neki dan, sjedim i pijem kafu, kad zabrinuto mi prilazi dobro poznat lik.Vidim ja neka mu muka. Rek’o bi mi šta je, ali neće ako ga ja prvi pitam. Kaže on meni: “Vadio sam jutros nalaze, biće gotovi oko 13 časova, pa se bojim kakvi će biti“. Ja rekoh:“Nije sve tako crno. Unesi malo kladioničarskog duha. Evo, ja ti imam rješenje. Otiđi u Ultramediku i i“gradi se“ tj. opet izvadi nalaze.“ Stade, pogleda me, nasmija se i ode.

Ali, nije ni ovo tema našeg današnjeg pisanja.

Šta ako bi BOG djelio otpusne liste, pa se i on igr’o reikarnacije? Da pokuša da vrati sve ono što je otišlo što prirodnim što drugim putem kod njega? Šta ako bi se to desilo? Svako od nas bi barem imao jednom pravo da traži tu reinkarnaciju, ali eto. Sve je to na imaginarnom nivou, nepostojećem. A i njemu je možda i tako lakše sa nama.Kontam, ako bi se to ikad i desilo nas bi opet ubila birokratija.

Tristo potpisa dok dođeš do jednog, koji ti zaista znači. Sada ćemo se baviti imaginarnim stvarima. Ako zaista može to da se desi, da se jednim potpisom vrate sledećih 15 ljudi, pod uslovom da žive u sadašnjem Trebinju tj. Republici Srpskoj. Da li bi oni glavi mjesta našli ovde, i kakav bi život proveli, dragi čitaoče ako te ne mrzi, odvoji par trenutaka. A ako te mrzi, j*b* ga, to ipak nije moj problem.

1.Nikola Tesla – stražar u Elektro-krajini i pomoćnik asistenta na privatnom fakultetu u Širokom.Trudi se da napiše knjigu:“Jeftina i skupa struja, prednosti i mane“.

2.Dositej Obradović – vlasnik poljoprivredne apoteke u Nevesinju. Nosilac tri krivične prijave radi napada na vlasnika poljoprivredne apoteke u Mostaru jer je sortu „artemis“ spustio sa 1.35 na 1.20 KM. Inače, prvi donosilac sorte „kenebek „ na ove prostore.

3.Graham Bel – jedan od radnika u najdominatnijom mobilnoj firmi na području RS. Još uvijek u fazi učenja kako da raskine ugovor sa korisnikom koji ima Open duo pa da pređe na Open kvadro. Od telefona gotivi Alkatel.

4.Vuk Karadžić – predaje „srpski jezik“ u osnovnoj školi u Gorici tj. mjenja nastavnicu koja je otišla na trudničko. Izbačen iz gradske biblioteke radi nevraćanja knjiga „Bela griva“ i „Ježeva kućica“.

5.Nikola Pašić– osnovao partiju sa Draganom Kalinićem i obećao barem dva odbornika na lokalnom nivou. Na republičkom nivou ušao u kolaciju sa SNS-om.

6.Rade Rakulj– ups…živ je još.

7.Dostojevski– Daktilograf u sudu u Mrkonjić gradu. U slobodno vrijeme pio u lokalnoj kafani „na crtu“.Volio igrati „voćkica i piramida“, a sve sa sloganom:“ Platiće to Roman“.

8.Ajfel– učesnik mnogih namjštenih tendera, ali nažalost po njega nijedan nije dobio.Trudi se da radi zgrade u Trebinju i ljubi po cijeni od 1250 km po kvadratu. Ne dozvoljava da se na njegove zgrade kače antene „Total tv“

9.Marko Kraljević – publicista, veliki protivnik Lazanskog, a u slobodno vrijeme vinar. Donosilac ideje da je Šardone iz Tasovčića bolji od svakog šardonea iz Trebinja.

10.Džejms Vat -Radnik u „Keksari“ na održavanju. Među radnicima pozatijim kao „zeleni“. Nedeljom radi svadbe , pogotovo gatačke.

11.Dragoslav Avramović – radio u Gacku, u „Banci Srpske“ odjsek krediti za male i velike preduzetnike. U slobodno vrijeme ,“trolovao“ fan pejdž Jorgovanke Tabaković i Mlađana Dinkića.

12.Aleksandar Karađordjević Ujedinitelj-pristupio radikalima Milanka Mihaljice. Pokušavao da pridobije biračko tijelo tako što je tvrdio da su Gorica i Vinogradi jedno te isto.

13.Karađorđe Petrović – bio u glavnom odboru Boračke organizacije Pale. Bio protivkandidat Panteliji Ćurguzu na izborima 2010 godine. Misteriozno povukao kandidaturu uz obrazloženje da se okreće poslu na primorju, konkretno na Plaži Milašinović sa mini-fini krofnama.

14.Ivo Andrić – prodavao knjige na korzu i administrator stranice „ Purke dojave“. Imao svoju galeriju za „Cover fotke sa svojim citatima“.

15.Džon Lenon – sa Borisom Režakom, Majom Tatić, Romanom i Viteškim plesom osnovao grupu koja je samo pjevala po svadbama. Snimao novogodišnje emisije za „Dugu tv“ i „RTRS+“

16. Albert Anštajn– predavao fiziku u osnovnoj školi „ Više gemova“ u Milićima. Tvorac zbirke „ Nerješenih zadataka iz fizike sa olimpijade iz Seula 1986. godine“. Brat od tetke mu obećao posao u struci ako mu skupi 100 glasova.

 

To bi bilo to.

Nije nešto, ali može se čovjek pomoći ako išta. Apelujem na nadležne da na putu kroz Popovo polje naprave jedan „ pit stop“ ili barem kad se prodaju auta na naše područje da se auta smanje barem za vrijednost guma tj. da gume dođu gratis uz jelensku kožu i onu plastiku što štiti volan od sunca.

I još, nagradno pitanje glasi: Da li su grilonke, espadrile i Pijetrus 3 najgore riječi u istoriji riječi???

 

 

Hercegovina Promo, mart 2016.

Foto: pinterest.com