Piše: Janko Vujović

-Koliko možeš uraditi ruskih zgibova?

-Od Rusa znam samo salatu i Kirilenka, ostalo teško.

-Sklekova? Zgibova običnih, čučnjeva, trbušnjaka, znaš li išta izbaciti iz benča?

-Ništa, priko moj.

-Koliko imaš kila ?

-96

-Pa normalno…kad samo gledaš tv, telefon i jedeš kao konj.

-Ja, i?

 

Prije se znao red. Znalo se ko se drogira, ko ide u teretanu , ko svira harmoniku , ko se javlja na biro dvadeset dana prije zakazanog roka, ko sluša Dejana Cukića, ko pije “veliku s toplim”, kome plata traje dva i po dana, … A danas… Sve je totalna nepoznanica…Onaj što se drogirao danas priča o blitvi, onaj što je pričao i prekucanim šasijama priča o razmjeri vina i kisele u gemištu, onaj što se javljao na biro priča o “Marble” cigarama i o graničnim prelazima kuda i kako ih prenijeti…

Treba se baviti sportom …Ne kažem ja…sve dok jednu poznatu glavinu nisam vidio u 18 časova u voćnjaku po katastrofalnom vremenu , onako usplahirenu i nemoćnu k’o Jugoslavija protiv Nijemaca 1941. godine, kao dinar protiv inflacije 1994. godiine i onda sam zaključio sledeće: “E, jebi ga majstore, debeo si i šta ćeš. Nosi svoja kila kako znaš i umiješ i znoji se. Mada, ulagalo se u to…“

Dragi čitaoče, ako i ti si među ovim likovi , opsuj me slobododno , zalsužio sam…Šta ćeš…I Mijatova prečka je svemu kriva, pa nas  eto.

1. Prespremni likovi– tu su sasvim slučajno i vole to. Svaki minut koriste da su tu i **bi ga. Znaju svaku spravu napamet i šta kako… Poštovaoci su izreke “red,rad i disciplina”. Ne vole „kurvanje po spravama“…Omiljena riječ u teretani je “ccssss”.

2. Tajming likovi– u ekvilanetnoj vezi sa gore pomenutim likovima. Dolaze tačno na vrijeme i odlaze iz teretane na vrijeme. Nešto slično ko javni sektor, ali ni blizu. Imaju bolji opremu od gorepomenutih ali ni blizu ne rade kao ovi gore. Omiljena vježba leptir i noge.

3. Teletex likovi– tipovi koji su zajebanti. Dođu u teretanu koja ima tv , ništa ne rade, šepure se kao Dubrovčani po trebinjskoj pijaci, ali spravu ni da taknu. Omiljena vježba-skeniranje tiketa i natezanja Vonamejkera više koševa i Đokovića više gemova.

4. Kontraefekat likovi– tipovi koji imaju jedan jasan cilj. Da dovedu svoje tjelu u stanje vitkosti , da budu uskune žile, popločani do grla… E sad, malo ih jebe to što nerjetko vole pojest poslije treninga parče pice i galon piva. Subotom ujutru vole se najesti girosa. Što više treniraju stomak on im je više kao u Šešelja. Na fejsbuku u informacija im stoji: MASA JE MAMA

5. Rio ave likovi– Pojave se u teretani od 22-23 h uveče. Niko nema pojma ko su oni, šta su, ali prika ako si platio članarinu nema veze.. Mogu ja usisati i u 23:05. Omiljena vježba:sve i odma’ .

6. Bibi tipovi– ovi tipovi obično banu 10 puta zaredom u teretanu , pitaju sve i svašta likove dok vježbaju, prepričavaju ostalim ljudima u teretani šta je Kristijan rekao da “jedan sudija Falkone morao biti ubiven sa tonu dinamita”, dok u sledećem momentu te već pitaju imaš li im posuditi 5 KM da odigraju 5 “njegovih sistema” u kladionici jer su pare od semestra potrošili na spid, a sutra moraju uplatiti isti taj semstar na Fakultetu prirodnih nauka u Kalesiji – smjer lokalna samouprava.

7. Šetači – Opis: Patike najke, majica proteini.si, frizura friška, skulptura –onako, bez velike potrebe za spravama, ali su tu jer im je to neko rek’o da je to „IN“ . I *ebi ga šta ćeš, sjediš i plačeš. Rade 5 minuta pa se šetkaju po teretani ko usrani golubovi. Piju “vej i aminokiseline”. Efekat-kontra.

8. Šetači – savjetnici. Nenormalna pojava. Imaju izdefinisane pojedine dijevole tijela, najčešće bore na licu i vene na nogama. Ono što ih razlikuje od ovih gore je to što oni misle da mogu svakome svašta reći i to je amin. Inače – niko ih i ne sluša, šepure se kao maturanti elektrotehničke škole na trgu u Veneciji. Ali i dalje nebitni. Omiljena sprava-sok u teretani.

9. Nemači pojma – Greškom su tu. Isto kao kad bi nekog iz regulatorne gurnu na vafel traku u keksaru. Eto tako se oni ponašaju u teretani – igubljeno, blijedo , nikako. Greškom su tu ili na nagovor nekog izvanjeg rođaka. Obično dođu u starkama u teretanu i misle da sve znaju. Poslije 2 treninga nakupuju se preparata kao da su tovni pilići ili u najgorem slučaju kao da će se boriti protiv Jurija Bojke. Omilje sprava- sve što vole mladi.

10. Muka likovi. – Jbg…jeo si teletine, jeo si girosa iza 4 ujutru, slab si sa terminima. Uš’o si u 4 i šta sad. Ideš u teretanu? E, ne more majčina šćeri! Kako si mislio da odjednom smršaš-Da XXXL zamjeniš sa XS. E ne ide…Treba masu znoja, a tebi se priviđa i dalje teletina ispod sača i jedva čekaš svadbu na Mosku i u Belviju. E, ne ide momčinu. Omiljena vjezba-traka za trčanje, ali kada mu kažeš što ne trči po finom vremenu vani , on će imati odgovor:“ne valja trčati po betonu“

11. Na biljnoj bazi likovi– to su tipovi koje kad vidiš – zblaneš se. Ali kad vidiš šta on radi , to nije ni upola ono zašto misliš od čega su njegovi mišići. Kad ga pitaš šta pije za mišiće, on će ti reći: “Druže, sve je ovo na biljnoj bazi, a i sam trening“, a tamo muči se na onom benču k’o radnik Nemirastva kako da preživi od prvog do drugog i po u mjesecu, ali mu je zato biceps razvijen ko leđa u  bika… Zato noge razvijene ko „ranč prokletih iz Srećnih ljudi“ -znači nikako.

12. Prekovremeni likovi – rijetka, ali prisutna doza tipova .Umjesto sat do 2 sata da rade , oni palamude do 5 sati u teretani. Roditelji šalju interventu po njih. Vole gledati obline kod žena i na tome im zamjeramo. Članarina im ista kao kod ostalih.

 

I šta ćemo sad…možemo li se oprostiti od vas sa stihom grupe Hladno pivo:“Kad se bijelo salo preljeva preko gaća kupaćih dojam koji ostavljaš i nije jebački“.

Živili i zapamtite jednu stvar:

Postoje dva Ronalda na fudbalskoj mapi – Krstijano i “pravi Ronaldo”. A ovaj drugi je debeo.

Mislite o tome…

 

Hercegovina Promo, avgust 2017.