Olimpijski centar Jahorina ispisao je još jednu stranicu istorije olimpijske planine. Stigla je nova turistička atrkcija – prva Jahorinska gondola.

Jedan od najvećih projekata Jahorine, vrijedan oko osam miliona evra, implementirali su Olimpijski centar Jahorina i kompanija „Leitner“ iz Austrije.

Projektom gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezezuje se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine.

Gondola ima brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od tri minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. Žičara je opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što daje mogućnost da svakog sata preveze preko 2 700 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

Izgradnjom ove gondole eliminisaće se gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju.

 

 

 

 

 

Izvor: SeeSrpska