Zbog niskog sadržaja vezivnog tkiva proteini u jagnjećem mesu, omiljenom većini ljudi, lakše su probavljivi i zbog toga imaju prednost pred proteinima iz teletine i piletine.

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, jagnjetina je u grupi zajedno s ostalim vrstama mesa te ribom, jajima, mahunarkama i orašastim plodovima. Za tu grupu namirnica preporuka je 23 serviranja dnevno.

Energetska vrijednost jagnjećeg mesa iznosi oko 230 kcal, odnosno 961 kJ na 100 g.

Kao i ostale bjelančevine životinjskog porijekla, bjelančevine iz jagnjećeg mesa imaju visoku prehrambenu vrijednost.

Sadrže optimalnu količinu osnovnih ili esencijalnih aminokiselina koje su neophodne za procese obnavljanja i sinteze svih ćelija organizma, a organizam ih sam ne proizvodi.

Meso je jedan od najvažnijih izvora masti u prehrani velikog dijela ljudske populacije i esencijalni je sastojak njegove prehrane. Po ukusu je vrlo slično jaretini.

Kuvana jagnjetina sadrži manje holesterola nego piletina ili pureći batak. S obzirom na sastav i karakteristike mesa, preporučuje se bolesnicima koji imaju problema s holesterolom, srčanim bolesnicima, bolesnicima s lošom krvnom slikom i naročito se preporučuje kao prva vrsta mesa koje se uvodi u jelovnik devetomjesečnih beba.

Jagnjetinu kupujemo svježu i zamrznutu. Svježe jagnje može se kupiti cijelo ili u komadima, dok se smrznuta jagnjetina može kupiti samo na komad.

Obrada uključuje trup s glavom i unutrašnjim organima.

Svježa jagnjetina čuva se u frižideru 24 do 48 časova, a naročito ju je dobro čuvati u suvoj ili tečnoj marinadi.

Zamrznutu jagnjetinu čuvajte prema datumu na ambalaži ili 60 do 90 dana ukoliko u zamrzivač stavite svježe meso.

Cijelo jagnje tradicionalno se peče na ražnju. Prije toga ga treba začiniti, staviti na ražanj i lagano peći uz premazivanje svinjskom masti i prelivanje pivom.

Još jedan od tradicionalnih načina pripreme je jagnjetina ispod sača. Začinjeno meso peče se zajedno s krompirom u vlastitom soku i pari ispod metalnog poklopca (zvona) na koji se stavlja žar.

Izvor: Nezavisne novine