U okviru filmskog festival „Pravo ljudski“ koji se po deseti put organizovao u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju je otvorena multimedijalna izložba Umjetničko-aktivističkog laboratorija A-Lab.

 
Adela Galešić, koordinator nevladine organizacije „Pravo ljudski“ iz Sarajeva kaže da se umjetničko-aktivistički laboratorij A-Lab sastojao od tri radionice: film, fotografija i strip, ted a je u Trebinju predstavljeno oko 30 fotografija i isto toliko stripova i 7 kratkih filmova.

„Trebinjskoj publici na izložbi su prestavljeni kreativni dokumentarni filmovi, stripovi i fotografije nastale na umjetničkim radionicama koje su održane prošle godine u avgustu na Kozari. Na radionicama su učestvovali mladi ljudi iz BiH, od 16 do 25 godina, a među kojima su i četiri učesnika iz Hercegovine“, pojasnila je Galešić.

Prema njenim riječima, sve radionice koje organizuje ‘Pravo ljudski’ imaju za cilj da podstaknu mlade ljude da se bave vizuelnom umjetnošću i aktivizmom.

Anastasija Vlatković i Dejana Kušić, učenice trebinjske Gimnazije, prezentovale su kratke filmove, dok su se studenti trebinjske Akademije likovnih umjetnosti Jelena Medan i Ilija Borković predstavili fotografijama, odnosno stripom.

Izložba „Pravo ljudski putuje…“ nakon Trebinja, Mostara i Stoca putuje u Prijedor i Sanski Most.

 

Izvor: Nezavisne novine