U Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje sutra sa početkom od 20 časova biće svečano otvorena izložba fotografija pod nazivom „Hercegovina – Našim očevima, za pokolenja“.

Projekat snimanja Trebinja i okoline započet je prošle godine s namjerom da se na fotografski način, s akcentom na umjetničku fotografiju, prikažu ljepote ovog dijela Hercegovine sa ciljem da se objavi knjiga – fotomonografija Trebinja i okoline. Izložba je plod godišnjeg putovanja kroz upečatljive prizore, koloritne predjele, specifične za Hercegovinu, a zamisao je da se predstavi Hercegovina, utkana u sjećanja iz djetinjstva, sadašnjosti, sa težnjom da se prenese budućim naraštajima „prvenstveno lepotom i čudesnim sazvučjima kamena“.

Izložbu čini oko 50 fotografija formata 1 h 0,70 m, koje su izrađene na foto – platnima postavljenim na blind ramove. Motivi na fotografijama su različiti, osim prirodnih krajolika, starih kuća i građevina, fotografisani su i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

Autori i organizatori izložbe, Predrag Čerović, glavni organizator i idejni tvorac projekta i Aleksandar Radoš, likovni umetnik fotografije sa preko 30 samostalnih izložbi kod nas i u svetu, član ULUPUDS-a i dobitnik mnogih nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, poreklom su iz Hercegovine (njihovi očevi su rođeni u Trebinju), žive i rade u Beogradu. Njihova želja je da “projekat koga smo se latili, nije samo naš dug prema precima, već i obaveza da se ostavi trag i vizuelno predanje generacijama ispred nas, što zapravo čini naš identitet kojim treba se ponosimo“.

HP, april 2019.