Izgradnja prvog vjetroparka u Republici Srpskoj na Trusini kod Nevesinja  počeće u maju ove godine, a priključenje na mrežu očekuje se na ljeto naredne godine. Ovo je juče u Nevesinju potvrdio Danko Končar, vlasnik londonske firme „Kermas“ koja će uložiti oko 65 miliona eura u ovaj projekat. Koncesija za izgradnju vjetroelektrane dodijeljena je preduzeću „Eol prvi“ 2012. godine.

 

 

Na današnjem sastanku predstavnika koncesionara, strateškog partnera, proizvođača opreme i lokalne uprave izraženo je zadovoljstvo što su završene pripremne radnje i obezbijeđene potrebne dozvole, tako da će već početkom maja  početi građevinski radovi.

Vlasnik „Kermasa“ Danko Končar kaže da je brzina vjetra na Trusini znatno veća od evropskog prosjeka, pa i pored nešto niže „feed in“ tarife ova kompanija ima ekonomsku računicu za ovu investiciju.

Direktor preduzeća „Eol prvi“ sa sjedištem u Nevesinju Zlatko Mandžuka naglašava da je bilo potrebno dosta vremena da se istraže potencijali vjetra i prođu zakonske procedure, tako da su se tek sada stekli uslovi za nabavku opreme i izvođenje radova.

– Opredijelili smo se za najboljeg svjetskog proizvođača danski „Vestas“ koji  bi trebalo da isporuči 15 vjetroturbina od kojih će svaka imati 3,3 megavata instalisane snage – potvrdio je Mandžuka. On je rekao da će građevinski radovi trajati od maja do oktobra ove godine, a da će isporuka i montaža vjetroturbina biti završena tokom ljeta 2017. godine.

Menadžer danskog „Vestasa“ Aleksandra Marinković kaže da će vjetropark Trusina dobiti najbolju moguću opremu. Zadovoljna je što će danski proizvođač ući na tržište koje ima velike potencijale vjetra. Marinkovićeva podsjeća da je njihova firma prošle godine isporučila opremu za prvi vjetropark u Srbiji.

U Nevesinju je danas boravio i Aleksandros Karaganis, predstavnik grčke građevinske firme „Prenekon“, specijalizovane za gradnju vjetroparkova. Sa inženjerima je obišao lokacije naTrusini konstujući da je potencijal vjetra zapanjujući.

–    Ovi projekti nisu značajni samo u energetskom smislu, nego i sa aspekta zaštite životne sredine i benefita koji ostvaruje lokalna zajednica –  istakao je Karaganis.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović izrazio je zadovoljstvo što  su ispunjeni uslovi da projekat iz pripremne faze pređe u konkretne aktivnosti.

– Od nas se očekuje da završimo imovinsko-pravne poslove  na lokalitetima  koje će dotaći izgradnja vjetroparka – kaže Šiljegović  dodajući da su partnerima čitavo vrijeme pružali neophodnu podršku.

Vrijednost projekta „Trusina“ je oko 145 miliona maraka, od čega 87% kapitala ulaže britanska firma „Kermas“, 10% „Eol prvi“, a 3% Opština Nevesinje.

Godišnja proizvodnja struje projektovana je na 150 megavata.

 

Izvor: Radio Nevesinje