Izgradnja vjetroelektrane „Grebak“ počeće u drugoj polovini naredne godine, a priključenje na mrežu planirano je za 2021. godinu. Кoncesija za izgradnju vjetroelektrane Trusina uskoro će biti dodijeljena „Elektroprivredi RS“.

Ovo je potvrđeno nakon  sastanka ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića, predstavnika opštine Nevesinje i investitora. Zajednički je ocijenjeno da će ova dva velika energetska projekta uz aktuelne „Gornje horizonte“ donijeti mnogo koristi Nevesinju, Hercegovini i čitavoj Republici Srpskoj.
Ministar Đokić je naglasio da je ukupna vrijednost projekta izgradnje vjetroelektrane „Grebak“ instalisane snage 49,5 megavata oko 120 miliona maraka.

̶ Prema predstavljenom dinamičkom planu , ove godine će biti obavljene pripreme vezane za dokumentaciju, saglasnosti, ulazak u postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, te rješavanje izvora finansiranja ̶ rekao je Đokić. On je istakao da će izgradnja vjetroelektrane predstavljati veliki je privredni iskorak opštine Nevesinje i Republike Srpske i da će to prvi takav vjetropark u Republici Srpskoj.

Đokić je najavio da će Vlada veoma brzo pokrenuti novi koncesioni postupak i dodijeliti koncesiju „Elektroprivredi Republike Srpske“ za izgradnju vjetroelektrane Trusina.

On je naglasio da će to biti dva velika energetska objekta koja će dobiti opština Nevesinje i Republika Srpska, čime se pokazuje maksimalna posvećenost Hercegovini i pruženim šansama razvoja.
Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je ova opština kao strateški cilj razvoja odredila energetiku, naglašavajući da će vjetroelektrane zajedno sa projektom „Gornji horizonti“ donijeti dosta dobra građanima Nevesinja i čitavoj Republici Srpskoj. On je naglasio da će investitoru biti pružena podrška i pomoć u procesu eksproprijacije. Avdalović očekuje da tokom prippremnih radova koji počinju naredne godine budu što više angažovana domaća preduzeća.

On je istakao da će, kada vjetropark bude završen, opština Nevesinje svake godine dobijati blizu milion КM od koncesije.
Tehnički direktor firme „Vjetroelektrane Grebak“ Miralem Čampara rekao je da će vjetroelektrana imati 14 vjetroturbina po 4,2 megavata, visine oko stotinu metara, a da je isporučilac opreme jedan od najvećih svjetskih proizvođača iz Danske.

– Oni nas za nekoliko dana posjećuju. Vodimo razgovore s njima, tako da bi negdje do kraja godine i imali potpisan predugovor – najavio je Čampara.

Investitor iz Njamačke Erih Prajsla zahvalio se resornom ministarstvu i lokalnoj zajednici na iskazanoj podršci..

– Važno je imati političku podršku bez koje sigurno ne bi bili tu gdje smo danas – rekao je Prajsla, suvlasnik firme „Vjetroelektrana Grebak“ koji je sa partnerom Admirom Rahimićem bio na sastanku.

Izvor: Radio Nevesinje