U laktaškom Domu kulture jutros je zasjedao Glavni odbor SNSD i birao novo rukovodstvo stranke. Iznenađenje dana je novi potpredsjednik Marko Vidaković, inače poslanik iz Istočnog Sarajeva u Narodnoj skupštini. Takođe, očekivano ili ne Igora Radojičića nema više u vrhu ove stranke – biće samo jedan od 35 članova Glavnog odbora. Luka Petrović, iako je već viđen kao potpredsjednik, dobio je mjesto generalnog sekretara umjesto odmetnutog Rajka Vasića.

 

Ostala potpredsjednička imena SNSD-a više-manje očekivana. Nebojšta Radmanović, Nikola Špirić, Radovan Višković i po prvi put Željka Cvijanović.

“Jedini predlagač po Statutu svih ovih organa je predsjednik SNSD-a. Ja sam tu svoju statutarnu obavezu i uradio. U statutu je predviđeno na koji način se glasa. O tome je bila mogućnost da se raspravlja. Nije bilo rasprave i jednoglasno su usvojena sva imena”, rekao je predsjenik SNSD-a Milorad Dodik.
Niko osim Dodika nije stao pred kamere. Marko Vidaković usput je dobacio da se poslije predsjednika ne priča. Pored novih potpredsjednika pažnju su privlačili i oni koji su, po mnogima, gubitnici nakon sjednice Glavnog odbora.

Radovan Višković ipak ostaje Dodikaova desna ruka „na istoku“. Luka Petrović koga je javnost prethodnih dana već viđala kao potpredsjednika na kraju je izabran za generalnog sekretara gdje je nasljedio Rajka Vasića. Igor Radojičić očigledno je izgubio povjerenje Milorada Dodika. Kompromis je da ide u Predsjedništvo stranke, ali tek kao jedan od 35 članova. O impresijama danas nije tvitao.

“U SNSD-u kao što vidite nije ni bilo niti sada ima nekih dodatnih trzavica. Naravno da mi poštujemo svakog da ima pravo na svoj stav i svoje mišljenje, ali SNSD ostaje organizaciono jedinstvo”, smatra Dodik.
Ko god da je izabran, za većinu ljudi život ide dalje. Samo nekoliko metara dalje od stranačkih dešavanja dodatnu gužvu napravili su svatovi. Na drugom ulazu u Dom kulture ispraćali su mladence. Saobraćaj ispred ulaza preusmjeravala je policija. Zastoj ipak nije dugo trajao jer je sjednica Glavnog odbora trajala manje od sat vremena.

 

HP / ATV