Preliminarni rezultati Opštih izbora koji su juče održani u Bosni i Hercegovini, a koje je u ponoć objavila na svojoj press-konferenciji objavila Centralna izborna komisija BiH, nisu dali jasnu sliku pobjednika u Republici Srpskoj.

Jedini relevantan podatak na svim nivoima vlasti u BiH je da će budući bošnjački član Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović iz SDA.

Što se podataka za srpskog člana Predsjedništva BiH tiče CIK je objavio da na uzorku od 52% obrađenih listića tijesno vođstvo od oko hiljadu glasova ima Željka Cvijanović (SNSD) u odnosu na kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića. Stranke opozicionog Saveza za promjene objavljuju podatke po kojima kandidati ovog bloka Mladen Ivanić i Ognjen Tadić imaju prednost u odnosu na kandidate SNSD-a. Iz tabora SNSD-a podaci su u trendu koji je objavio i CIK.

S obzirom da se očekuje i oko desetak hiljada glasova koji će putem pošte u Republiku Srpsku stići naknadno, ishod izbora ostaje potpuno otvoren.

Što se rezultata u Hercegovini tiče, kada je u pitanju izbor srpskog člana predsjedništva Željka Cvijanović je odnijela pobjedu u Trebinju, Nevesinju, Berkovićima i Bileći, dok je Mladen Ivanić osvojio većinu u Ljubinju i Gacku.

Za ostale nivoe vlasti prebrojavanje je još u toku, tako da niko ne izlazi sa preciznijim procjenama. Očigledno je pred svima duga noć koja još uvijek nije dala za pravo nijednoj stranci da se proglasi pobjednikom.

 

HP/Agencije