Iako još uvijek nisu objavljeni konačni rezultati jučerašnjih izbora u BiH, po do sada prikupljenim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, sve je izvjesnije da će epilog u Republici Srpskoj biti takav da će u fotelju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda sjesti Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promjene, dok će na poziciji predsjednika ostati Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP.

Iako su razlike među vodećim kandidatima minimalne, teško je očekivati da će se rezultati do kraja značajnije promjeniti kada je redoslijed u pitanju.

Što se tiče rasporeda snaga u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH, teško je u ovom momentu očekivati preciznu sliku ovog izbora zbog načina na koji se biraju poslanici, ali je i na ovom planu sasvim jasno da u Republici Srpskoj nijedna od dvije velike „suprostavljene“ koalicije nije ostvarila apsolutnu pobjedu pa će dani koji su pred nama dati odgovor ko će i na koji način formirati parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS kao i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Što se Federacije BiH tiče ocjenu pobjednika ponijela je Stranka demokratske akcije i njen kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i HDZ BiH i njihov kandidat za člana Predsjedništva Dragan Čović. Veliki gubitnik ovih izbora je SDP BiH, koji svoj veliki pad mogu „zahvaliti“ velikom rastu stranke Demokratska fronta Željka Komšića.

 

HP/Agencije