Рониоци требињског Ронилачког клуба „Посејдон“ данас су у непосредној близини Каменог моста из корита ријеке Требишњице, извадили противпјешадијску тромблонску мину.

Према ријечима Александра Вуковића рониоца-деминера, ревизора и инструктора у Ронилачком клубу ”Посејдон”, од 1995. годне из корита Требишњице извађено је око 150 комада неекслодирано убојних средстава различитих калибара од муниције метака, тромблона, пушака….

– Рониоци ронилачког клуба ”Посејдон” односно подводни деминери извадили су  неексплодирано убојно средство, тромблон, који смо нашли у претраживању корита ријеке Требишњице. Све је трајало неких петнаестак минута од урона до вађења. Два рониоца су извела акцију који су цертификовани деминери. Опасност увијек постоји, дали ће доћи или не до експлозије то нико не зна, а страха увијек има и он је увијек присутан. Страх је тај који чува и човјека и деминера. Деминер једном гријеши – рекао је Вуковић и додао да се корито ријеке чисти сваке године те да је пронађени тромблон можда бачен у међувремену, а можда га је и ријека донијела у току великог водостаја.

– Можда је бачена и раније у корито Требишњице и вода то носи са собом. Да ли је то неко бацио сада или је то од раније не знамо. Ми смо прије десетак година управо на овом мјесту извадили огромну гранату 150мм која је из послиједњег рата – појаснио  је Вуковић и додао да из ријеке сваке године избаце велику количину разног отпада.

– Нема ту шта нема од пегли бојлера кућног посуђа, грађевивског материјала тако рећи све и свашта – навео је Вуковић.

Након вађења са ријечног дна, мину је преузео деминерски тим.

Вођа А тима за уништавање неексподираних минскоексплозивних средстава Душан Медан каже да увијек постоји ризик у раду са минско-експлозивним средствима

– На срећу све је прошло како смо и планирали. Мина је сада у сигурним рукама и биће уништена Акција је била непланирана и ванредна. Случајним чишћењем ријеке Требишњице пронађено је неексплодирано убојно средство Ради се о тренутном тромблону заосталог из прошлог рата или одбаченог у води Уз ангажовање екипе ронилаца  који су успјешно извадили нус из воде  који је  био безбједан за транспорт ми смо га преузели и даље га носимо на локацију за уништавање – рекао је Медан

Акција вађења мине из ријеке проведена је у присуству припадника полиције, ватрогасаца, деминерске и службе хитне помоћи, а током трајања акције саобраћај преко Каменог моста био је обустављен.

Аутор: П. М.

Извор: avaz.ba