Широм Републике Српске и региона, данас су, на велики хришћански празник Богојављење организована традиционална пливања у ријекама и језерима. Ове године је, по први пут, било приређено пливање за Часни крст на Билећком језеру  у организацији Српске православне црква и Црквене општине Билећа.

Пливању је претходила Света литургија служена у Саборном храму Светог Саве. Од четрдесет пливача прва је до крста стигла Ивана Табаковић. Ивану ни ниске температуре нису спријечиле да оствари дугогодишњу жељу и заплива на овај, како каже, за њу посебан дан.

„Мислила сам да ће ми бити доста хладније, али осјећај је толико лијеп, да сам и заборавила на хладноћу. Годинама уназад сам жељела да се пријавим као учесница на ову манифестацију. Размишљала сам да одем и у Требиње, па сам се јако обрадовала када сам видјела објаву да ће се и у Билећи организовати ово дешавање“ – рекла је Ивана за наш портал.

Свештеник Небојша Коловић, старјешина Саборне цркве у Билећи, истиче како је од изузетног значаја пливање на Богојављење у Билећи, а нада се да ће овај догађај прерасти у једну лијепу традицију и у будућности.

„Сви ови људи који су пливали су активни чланови Цркве Христове, као и они који су дошли ту да гледају. Литургија као централни догађај, литија и пливање, витешка дисциплина за Часни крст је логичан слијед прослављања празника Богојављење“ – закључио је  свештеник Коловић, уз напомену да све честитке припадају Ивани, највећој јунакињи данас.

Љубав према традицији подстакла је и двадесетједногодишњег Михајла Батинића да заплива у хладном Билећком језеру.

„Испунио ме данашњи дан лијепом енергијом. Драго ми је да и данас држимо до наших обичаја, а надам се да ћемо ову праксу пренијети и на млађе нараштаје“ – поручио је Михајло.

Bogojavljensko plivanje 2018 Bileća

Од четрдесет пливача у Билећи прва је до крста стигла Ивана Табаковић. Више детаља, фотографија и информација погледајте на линку: https://goo.gl/oZvh4n

Posted by Hercegovina Promo on Freitag, 19. Januar 2018

Најстарији међу пливачима био је шездесетпетогодишњи Лука Парежанин, док је најмлађи међу њима био петнаестогодишњи Стефан Вујовић.

Херцеговина Промо, јануар 2018.