Širom Republike Srpske i regiona, danas su, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje organizovana tradicionalna plivanja u rijekama i jezerima. Ove godine je, po prvi put, bilo priređeno plivanje za Časni krst na Bilećkom jezeru  u organizaciji Srpske pravoslavne crkva i Crkvene opštine Bileća.

Plivanju je prethodila Sveta liturgija služena u Sabornom hramu Svetog Save. Od četrdeset plivača prva je do krsta stigla Ivana Tabaković. Ivanu ni niske temperature nisu spriječile da ostvari dugogodišnju želju i zapliva na ovaj, kako kaže, za nju poseban dan.

„Mislila sam da će mi biti dosta hladnije, ali osjećaj je toliko lijep, da sam i zaboravila na hladnoću. Godinama unazad sam željela da se prijavim kao učesnica na ovu manifestaciju. Razmišljala sam da odem i u Trebinje, pa sam se jako obradovala kada sam vidjela objavu da će se i u Bileći organizovati ovo dešavanje“ – rekla je Ivana za naš portal.

Sveštenik Nebojša Kolović, starješina Saborne crkve u Bileći, ističe kako je od izuzetnog značaja plivanje na Bogojavljenje u Bileći, a nada se da će ovaj događaj prerasti u jednu lijepu tradiciju i u budućnosti.

„Svi ovi ljudi koji su plivali su aktivni članovi Crkve Hristove, kao i oni koji su došli tu da gledaju. Liturgija kao centralni događaj, litija i plivanje, viteška disciplina za Časni krst je logičan slijed proslavljanja praznika Bogojavljenje“ – zaključio je  sveštenik Kolović, uz napomenu da sve čestitke pripadaju Ivani, najvećoj junakinji danas.

Ljubav prema tradiciji podstakla je i dvadesetjednogodišnjeg Mihajla Batinića da zapliva u hladnom Bilećkom jezeru.

„Ispunio me današnji dan lijepom energijom. Drago mi je da i danas držimo do naših običaja, a nadam se da ćemo ovu praksu prenijeti i na mlađe naraštaje“ – poručio je Mihajlo.

Bogojavljensko plivanje 2018 Bileća

Od četrdeset plivača u Bileći prva je do krsta stigla Ivana Tabaković. Više detalja, fotografija i informacija pogledajte na linku: https://goo.gl/oZvh4n

Posted by Hercegovina Promo on Freitag, 19. Januar 2018

Najstariji među plivačima bio je šezdesetpetogodišnji Luka Parežanin, dok je najmlađi među njima bio petnaestogodišnji Stefan Vujović.

Hercegovina Promo, januar 2018.