Muzika pomaže djeci da se razviju, da shvate svijet koji ih okružuje, ali i da iskažu svoja lična iskustva. Iako se najčešće vezuje za uživanje i zadovoljstvo, njena edukativna uloga je značajnija, jer podsticajno djeluje na sveukupan razvoj djeteta. Koje su to prednosti bavljenja muzikom rekli su nam profesori i učenici JU Muzičke škole „Trebinje“.

Profesor i direktor iz JU Muzičke škole  „Trebinje“ Dušanka Babić istakla je da bavljenje klasičnom muzikom od ranog djetinjstva , ne samo što stvara poseban doživljaj kod djeteta već njeguje njegov emocionalni  i intelektualni potencijal.

„JU Muzička Škola „Trebinje“ ide u korak sa vremenom, a učenicima pruža najkvalitetniji program obrazovanja klasične muzike . Sistematskim radom profesori učenicima pomažu u sazrijevanju njihove ličnosti. Posebno me raduje što se u pripremni razred osnovne škole, broj učenika povećava iz godine u godinu . Naša škola pruža mogućnost odabira osam instrumenata, klavir, harmonika, violina, viola, violončelo, flauta, gitara i solo pjevanje“, rekla je Babićeva.

Naglasila je da je ove godine upisano deset učenika u  Srednju  Muzičku  školu, sa dva odsjeka, vokalno-instrumentalni i teoretski.

„Ove godine ispratili smo osmu generaciju maturanata Srednje Muzičke škole, a dva učenika nastaviće svoje muzičko obrazovanje na Muzičkoj Akademiji“ , izjavila  je Babićeva.

Objasnila je da muzika daje smisao prošlosti i budućnosti, oplemljenjuje čovjeka i čini mu život ljepšim i srećnijim.

„Ona povezuje i razvija motorni sistem mozga, razvija čulo vida i sluha, snaži koordinaciju, koncentraciju i memoriju. Istraživanja su pokazala da djeca koja slušaju klasičnu muziku dok uče, lakše upijaju, zadržavaju i reprodukuju sadržaje od onih koji uče u tišini“, istakla je Babićeva.

Profesor viole Ilda  Kapić navela je da je bavljenje muzikom najljepši put na koji su je roditelji uputili.

„Sa osam godina ušla sam u svijet klasične muzike, a sada kao profesor viole imam priliku da svoje znanje i ljubav prema muzici prenesem na mlade generacije i zaljubljenike u muziku“, rekla je Kapićeva.

Posebnu radost muzika donosi mališanima, tako je učenica ove ustanove Lana Mišović rekla da je usrećuje svaki novi čas i učenje sa nastavnicima, jer muzička škola ima posebnu energiju i ljubav koja ih sve spaja.

„Već pet godina idem u Osnovnu muzičku školu i sviram violu, a moji planovi su da se nastavim baviti muzikom i u budućnosti“, navela je Mišovićeva.

Dobre stvari bavljenja muzikom su i što podstiče socijalne veštine kod djeteta. Djeca koja se bave muzikom, razvijaju viši nivo socijalne kohezije i lakše im je da razumiju sebe i druge. Emocionalni aspekt muzičke aktivnosti takođe podstiče razvoj jedne veoma važne socijalne vještine, kao što je empatija, odnosno saosjećanje sa drugima.

 

 

 

 

Gorana Vučić

HP, jun 2020.