Portal Buzzfeed je na prilično jednostavan način razbio nekoliko uvaženih iluzija o našoj istoriji…
– Istorija nije ništa osim gomile trikova koje mi izvodimo s mrtvima, mudrost je koju nam je u nasljeđe ostavio slavni francuski filozof François Marie Arouet, poznatiji po imenu Voltaire. Koliko pogrešnih istorijskih ‘činjenica’ uzimamo zdravo za gotovo?Buzzfeed je na prilično jednostavan način razbio nekoliko uvaženih iluzija o našoj istoriji. Prva je da ne postoje činjenični dokazi da su Vikinzi nosili šljemove s rogovima. Zašto ih mi onda isključivo tako zamišljamo i prikazujemo? Iz jednostavnog razloga što je to dio skandinavskog folklora.

Pretpostavka da je Marko Polo donio tjesteninu iz Kine u Italiju takođe je pogrešna. Na Siciliji su je prvi put predstavili Mauri tokom svoje invazije u 9. vijeku.

Je li Napoleon Bonaparte patio od “Napoleonovog kompleksa”? Uvažena je istorijska “činjenica” da je Napoleon bio iskompleksiran zato što je bio visok “metar i žilet”. To je onda nastojao kompenzovati megalomanskim imperijalizmom i tako dalje i tako bliže.

Ali, došlo je do zabune. Bio je visok 5’2” u francuskim inčima, što ga prema današnjim mjerama čini potpuno prosječnim, odnosno, visokim metar i 70 centimetara.

Nadalje, Kristoforu Kolumbu pripisuje se zasluga dokazivanja da je Zemlja okrugla. Ali, činjenica je da je krajem 15. vijeka već itekako bilo poznato da je Zemlja okrugla, a ne ravna.

Otkriće električne energije, ipak, neki pripisuju Benjaminu Franklinu i to povezuju s trenutkom kada je njegovo puštanje zmaja prekinuo udar munje. No, činjenica je da njegovog zmaja nikada nije pogodila munja te da je on samo nastojao dokazati da munja jest elektricitet. Kada su Rusi naučnici pokušali ponoviti taj eksperiment, naučnik je nakon udara munje u zmaja – poginuo.

Dobar dio ljudi koji živi na engleskom govornom području istovremeno živi u zabludi da je rimski “vomitorium” mjesto gdje su Rimljani povraćali, zato što se povraćanje na engleskom kaže i “vomit”. To je takođe pogrešno. Vomitorium je veliki izlaz sa stadiona, koji “riga” ljude. Niko ne tvrdi da se i ondje ne može povratiti, ali…

Izvor: net.hr/6yka.com