“Čuvajte svoje srce, šetajte polako kao kornjača, ponekad budite živahni kao golub, a spavajte bezbrižno kao pas” – ovim riječima je Li savjetovao vojnog komandanta koji ga je posjetio da bi mu otkrio tajne dugovječnosti. Li tvrdi da su unutrašnji mir i spokoj duše tajne nevjerovatne dugovečnosti, dok pirinač i vino moraju preovladavati u ishrani.

Od 0 do 256 

Ne začuđuje činjenica da se o njegovom ranijem životu vrlo malo zna. Rođen je u provinciji Sečuan u Kini, gdje je i umro. Takođe se zna da je sa 10 godina već bio pismen i da je putovao za Sansi, Tibet, Anam i Sijam u potrazi za ljekovitim biljem.

Nakon toga trag mu se gubi… Međutim, iznenada, sto godina kasnije Li nastavlja da prodaje ljekovito bilje i putuje Kinom i okolnim zemljama. Kako navodi magazin Tajm, u to vrijeme Li je izgledao izuzetno mladoliko. Nije bio poguren, niti je imao bore i smežuranu kožu.

Tada se javilo pitanje da li je on stvarno toliko star ili je sve ovo jedna velika prevara?

Neki tvrde da je Li Čing-Jun rođen 1677. godine u Sečuan provinciji. On je sam tvrdio da je rođen 1736. godine. Sve ovo ne bi bilo sporno da profesor Vu-Čung 1930. godine nije pronašao dokumenta carske kineske vlade iz 1827i 1877. godine u kojima se čestita Li Čing-u 150. i 200. rođendan.

Tada se nameće pitanje – Da li je moguće da je on zaboravio kada je stvarno rođen? Da li je to bio isti Li Čing Jun?

Rekord za najduži životni vijek drzi francuskinja Žan Luis Kalment, koja je umrla 1997. godine u svojoj 122. godini života. Znaci li sve gore navedeno da je Li nadmašio ovaj rekord za čak 130 godina?

Da li je ovo medicinski uopste moguce? 

Detalj, koji u isto vrijeme i dokazuje i razbija ove tvrdnje, objavljen je 1928. godine u Njujork Tajmsu, a to je – Liov mladalački izgled. Vizuelno on je izgledao kao tipičan 60-godišnjak. Da li to znači da je on posedovao nesto u sebi i svom tijelu što mu je pomoglo da živi više od četvrt milenijuma? Ili je priča o Li Čing Junu zasnovana na neistini, laži i preterivanju?

Nažalost ovo su stvari koje vjerovatno nikada nećemo saznati… Procjenite sami .

 

Izvor: Telegraf