Četrnaesti „Dani malih stvari“ završeni su u subotu veče u Trebinju predstavom „Iskušenje“, u produkciji Scene „Maska“ i Šabačkog pozorišta, koju je na sceni Kulturnog centra Trebinje izveo poznati glumački par ovoga pozorišta, Aneta i Ivan Tomašević.

Intrigantna priča, izmaštana, kako kažu Tomaševići, sa one strane života, odakle i čovjekov svijet, njegove želje, uvjerenja i postupci izgledaju bitno drugačiji, dramatizacija je romana „Bog, đavo i ja“ Dragana Marinkovića Francuza, čiju adaptaciju i režiju potpisuje Ivan Tomašević.

On kaže da tema, sama po sebi, privlači pažnju publike, ono šta se dešava poslije smrti, da li počinje neki novi život i kakav bi on mogao da bude, što su pitanja koja svako od nas sebi postavlja.

Iako se posjetioci pozorišta više raduju komedijama, prije dva mjeseca na Festivalu duo drame u Topoli upravo je predstava „Iskušenje“ osvojila nagradu publike.

„I oni koji su je gledali više puta, svaki put u predstavi otkriju nešto novo, posle nje ljudi puno razmišljaju o temama koje ona otvara, ne samo o životu posle smrti, nego i o tome da li postupamo pravilno sada dok smo živi, šta smo zgrešili i da li će nam biti oprošteno, da li će nas se oni prema kojima smo se ogrešili, a to su obično naši najbliži, kad ih jednom sretnemo, ako to postoji, stideti ili će nam oprostiti“, kaže Ivan Tomašević.

Aneta i Ivan Tomašević česti su gosti Trebinja na „Danima malih stvari“.

Kažu da svaki festival ima svojih problema i svoju borbu za opstanak, te da je njima  drago da mogu da pomognu i daju doprinos da ovaj festival nastavi sa radom i u ovim teškim vremenima za kulturu.

Podsjetivši da su sa trebinjskim kolegama već radili jednu predstavu „Toksini“, te se nadaju da će biti još takvih zajedničkih projekata.

 

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne novine