Skupština Crne Gore večeras je završila dvodnevnu maratonsku raspravu o povjerenju Vladi, a poslanici će rad nastavi sutra.

Dan je obeležen prepucavanjima premijera Mila Đukanovića, i lidera dojučerašnjeg partnera DPS-a, Socijaldemokratske partije, Ranka Krivokapića, koji je ujedno na čelu parlamenta.

DPS i SDP se nisu štedeli. Godinama u koaliciji, sada u koliziji. Objašnjavajući zašto njegova stranka sada pokreće pitanje poverenja crnogorskoj vladi, Krivokapić je kazao da je DPS „poharala Crnu Goru“ i ukazivao i na izborne krađe. No, ni premijer mu nije ostao dužan, upitavši ga „gde su mu bili oči svih ovih godina“:

– Jeste li ozbiljno mislili kad smo posle svakog izbornog procesa zajedno izlazili pred javnost, veličali demokratičnost izbornog procesa i izlazili s ocenama da imamo regularan izborni proces. Šta vam to sad naknadno otvori oči? Da vam ja kažem, oči vam otvori strah od poraza – poručio mu je Đukanović, ali i dodao da je Krivokapiću sve bilo potaman kada je „uživao benefite iz izbornih pobeda koje su zajedno ostvarivali“.

Ako se ispostavi da Krivokapić nema većinu u Skupštini Crne Gore, premijer je kazao da će pokrenuti inicijativu za njegovu smenu, jer je, kako je rekao, nepoznat slučaj u svetu da parlamentom predsedava neko ko ne predstavlja parlamentarnu većinu.

Sa druge strane, Krivokapić je jasno stavio do znanja da se odlaska u opoziciju ne boji, navodeći da će biti treći put da nije na vlasti:

– Koliko ste vi u međuvremenu stolica promenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Niste. Pritom su se menjale države, sedeli ste na istim stolicama – rekao je Krivokapić.

Između ostalog, Krivokapić je i upozorio Đukanovića:

– Nemojte o ličnim interesima, ako krenemo da nabrajamo lične interese, koji su ostvareni preko državnih interesa, ostaćemo pola dana.

Rasprava je završena oko 18h.

Za opstanak vlade Đukanoviću je potreban 41 glas od ukupno 81. SDP, stranka Ranka Krivokapića najavila je da će uskratiti podršku vladi, dok opoziciona Pozitivna Crna Gora može biti nova podrška DPS-u, ako dobiju željena ministarska mesta.

Aktuelna crnogorska Vlada izabrana je 4. decembra 2012.

Proteklih meseci u Crnoj Gori vođeni su žestoki opozicioni protesti, koje je predvodio Demokratski front. Obeleženi su i nasiljem nad građanima.

 

Izvor: srbijadanas.com