Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) dala je kredit od 3,5 miliona KM firmi „Andrićgrad“ d.o.o., koja je u većinskom vlasništvu Emira Kusturice.

Izvor: 6yka.com / Agencija Fena

Kredit je, po pravilima plasmana IRBRS-a, odobren uz maksimalno mogući grejs period od 24 mjeseca i na maksimalan rok otplate od 15 godina, objavio je poslovni portal „Capital“.

Ovaj portal konstatuje da je IRB u slučaju odobravanja ovog kredita bio vrlo efikasan. Od prijema kreditne dokumentacije do potpisivanja ugovora nije bilo potrebno više od 19 dana.

Zahtjev je dostavljen 9. oktobra, Kreditni odbor IRBRS-a je zasjedao 18. oktobra, a Kreditni odbor Skupštine IRBRS-a raspravljao je o zahtjevu 6 dana kasnije, dok je ugovor potpisan 28. oktobra ove godine.

Kredit je odobren iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS, iz kreditne linije za preduzetnike i preduzeća.

Većinski vlasnik privrednog subjekta „Andrićgrad“, koji je formiran radi izgradnje istoimenog projekta u Višegradu, jeste firma Emira Kusturice „Lotika“.

Podsjećanja radi filmski režiser Emir Kusturica  je 19. septembra  „Hidroelektrani na Drini“ Višegrad prodao objekat u Andrićgradu, koji će ovom energetskom preduzeću poslužiti kao poslovna zgrada.

Ugovor vrijedan 8,5 miliona maraka u sjedištu „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ u Trebinju pospisali su Kusturica i direktor „Hidrolektrane na Drini“ Mile Lakić.