Влада РС усвојила је јуче приједлог Управе Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС о додатном смањењу каматних стопа за кредитне линије ИРБ РС.

 

Влада је усвојила Приједлог правила о измјенама Правила пласмана средстава по кредитним линијама и зајмовима, којим су важеће камате по кредитним линијама и зајмовима смањене за крајњег корисника 0,2 одсто.

Инвестиционо-развојна банка РС је у протеклом периоду анализирала стање на банкарском тржишту висине каматних стопа и расположивости средстава за кредитна задужења привреде и становништва. На основу глобалног стања на том тржишту, ИРБ РС други пут је у овој години смањила каматне стопе за своје кредитне линије.

„Узевши у обзир тренутно стање каматних стопа на тржишту, а с циљем побољшања понуде измјеном Правила пласмана важеће каматне стопе по кредитним линијама и зајмовима су смањене за крајњег корисника 0,2 одсто“, наводи се у саопштењу Владе РС, из које истичу да се измјеном Правила пласмана ствара повољнији амбијент за развој привреде и рјешавање стамбеног питања на простору цијеле Републике Српске

Прве рефлексије очекују у комерцијалном сектору, указао је на то за „Независне“ и Зоран Павловић, економски аналитичар.

„ИРБ РС је и до сада био најјефтинији извор средстава, али са намјеном да утиче и на комерцијалне банке. Са друге стране, имамо реалан вишак средстава на глобалном нансијском тржишту. Само у БиХ, у банкарском систему нансијски резултати некада су се мјерили са 100 милиона, данас са 30, па и банке настоје смањити трошкове и понуду учинити што привлачнијом“, објаснио је Павловић.

Он је напоменуо и то да свака вјештачки изазвана политичка криза у БиХ, чини економски непривлачнијом земљу за инвестирање.

Будући да је ово друго смањење каматних стопа у овој години на кредитне линије ИРБ РС, укупно је то 0,7 процентних поена у односу на прошлу годину.

„Дакле, тренутна каматна стопа по кредитној линији за почетне пословне активности је од 4,1 до 4,7 одсто, као и за кредитну линију за микробизнис у пољопривреди. Код кредитне линије за пољопривреду основна каматна стопа сада је од 3,8 до 4,4 одсто, док је код кредитне линије за предузетнике и предузећа основна каматна стопа од 4,1 до 4,7 одсто“, прецизирали су из ове нансијске институције.

Садашње каматне стопе за стамбене кредите су од 3,6, те 4,1 и 4,6 одсто, у зависности од групе којој припада корисник линије, док је код стамбених кредита за младе појединце и парове, како наглашавају из ИРБ РС, каматна стопа минималних 4,7 одсто.
Извор: Независне новине