Investitori iz Dubaija kupili su 94,8 posto dionica mostarske vinarije „Hepok“ putem vanberzanske transkacije.

 Tako je novi vlasnik mostarskog „Hepoka“ postalo društvo za ulaganje u poljoprivredu „Zeraa Agriculture Investment“ d.o.o. Sarajevo.
Ukupna vrijednost transkacije iznosila je 4,2 miliona KM, a prethodni vlasnici „Hepoka“ bila je ortačka grupa „Amko komerc“ (69,2 posto vlasništva) i „Vino Župa“ (25,5 posto vlasništva).

Ortačka grupa „Amko Komerc“ i „Vino Župa“ iz Aleksandrovca su 2008. godine za 2,74 miliona KM kupili tada posrnuli Hepok te se obvezali da će investirati još 21,6 miliona KM u kompaniju.

Oni ne samo da su ispunili preuzete obveze nego su i premašili iznos ugovorenih ulaganja.

„Hepok“ je vlasnik vinograda na kojem je u proteklom periodu kultivirano oko 550 ha površine, od kojih je vinograd Željuša poznat kao najveći vinograd u BiH, ali i šire, na kojem je u proteklom periodu kultivirano je oko 400 ha novih nasada. Osim pomenutog, „Hepokovo“ bogatstvo vinovom lozom čini još jedan vinograd u blizini naselja Blagaj, a to je Vinograd Kosor, ukupne površine od 100 ha.

„Zeraa Agriculture Investment“ je kompanija čiju su vlasnici iz Dubaija, a njihova prva akviziacija u BiH bio je brčanski Bosnaplod koji su za 6 miliona KM kupili 2015. godine.

Direktor BBI banke Amer Bukvić, inače jedan od prokurista „Zeraa Agriculture Investmenta“, ranije je izrazio zadovoljstvo što je upravo Sarajevo Business Forum zajedno sa BBI VIP klubom bio pokretač ove, za bh. privredu izuzetno pozitivne priče. Novi investitor je u Bosnaplod već uložio 5 miliona KM s ciljem nabavke savremene opreme.

Bukvić je podsjetio je kako je strani investitor po prijedlogu BBI konsultanata kupio Bosnaplod u julu 2015. godine, s ciljem da pokrene ogromne potencijale bh. privrede i animira domaće proizvođače voća i povrća na proizvodnju, garantujući im siguran otkup.

Izvor: 6yka.com