Удружење дјеце погинулих бораца НАСЉЕЂЕ, је у складу са планом рада и циљевима усмјереним на очувању и његовању лика и дјела српског борца, погинулих бораца и тековина Отаџбинско-одбрамбеног рата покренула иницијативу да се по најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске, Споменку Гостићу, назове једна улица у сваком граду Републике Српске.

Споменко Гостић (1978 — 1993) био је војник и најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату. Одликован је Медаљом заслуга за народ. У офанзиви муслиманских снага на планину Озрен, народ се повукао из Јовића, а Гостић је са неколико војника остао да брани село. У марту 1993, у гранатирању положаја српске војске, пет војника је погинуло, а Гостић је тешко рањен. Умро је 20. марта 1993. у Јовићима на Озрену, а сахрањен је са страдалим саборцима на сеоском гробљу.

Давањем назива једној улици у градовима и општинама Српске по њему, одали би почаст нашем најмлађем одликованом борцу ВРС, а у исто вријеме то име би било подсјетник будућим генерацијама о храбрости и херојства нашег народа у најтежим временима.

Ми, као народ Републике Српске, морамо да његујемо нашу историју и да одамо дужно поштовање херојима нашег народа, али и да се увијек сјећамо свих који су се борили и дали свој допринос у стварању Републике Српске и да будуће генерације знају за шта су се њихови очеви и ђедови борили и да поносно памте њихова имена и борбу. Удружење дјеце погинулих бораца ће неуморно радити да све наведено и буде остварено.

Иницијатива је поднијета до сада градским и општинским Скупштинама Требиња, Бијељине и Невесиња, а ускоро ћемо исту покренути и широм Републике Српске. Такође, у склопу ових активности планирамо организовати, надамо се, са локалним властима наведених градова, пројекцију филма „Споменко на вјечној стражи“ аутора Милета Савића.

У потпису предсједник Удружења Саша Пешикан.

 

ХП, децембар 2016.