Иза нас су још једни избори. Позната су имена начелника, градоначелника и одборника у локалним парламентима, а бурна предизборна кампања као да је одавно иза нас. Још нас, углавном оштећени, плакати политичких субјеката (често и на неприкладним мјестима) подсјећају да су се прије нешто више од двије недјеље водиле љуте политичке борбе. Живот иде даље…

Уз графике званичних резултата ЦИК-а са 100% обрађених података доносимо вам и кратак осврт на индивидуалне резултате преференцијалног гласања.

Већина страначких листи донијела је понеко изненађење унутар ње саме, јер су поједини кандидати изузетно озбиљно прионули на посао и своју кампању фокусирали на придобијање појединачних гласова који су их издигли много изнад позиције на којој су се нашли на страначкој листи.

Апсолутни шампион броја појединачних гласова је Гордан Мишељић, носилац листе СНСД-а за градску скупштину који је уписао 3729 гласова, што је скоро дупло више од другог најбољег резултата који је остварио његов страначки колега Васо Мијановић са 1969 преференцијалних гласова. Значајно је истаћи да је на друго мјесто Мијановић стигао као кандидат под редним бројем 19. на листи СНСД-а.

На листи најуспјешнијих појединаца занимљивост је да првих седам мјеста држе кандидати СНСД-а, а тек је на осмом носилац листе ПДП-а Љубиша Крунић. Потом поново слиједи осам кандидата СНСД-а, да би се на 17. мјесту нашао најбољи са листе СДС-а Душан Ковач са 815 гласова (осми на СДС-овој листи), а слиједи га страначки колега и носилац листе Видомир Бегенишић са 809 гласова.

Значајан продор на унутарстраначким листама остварили су Милан Јанковић који је одборнички мандат освојио са 29. мјеста на листи Уједињене Српске, док ће се са листе ПДП-а међу одборницима наћи и Ненад Шаренац (24. на листи) са 659 и Саша Борјан (27. на листи) са 636 гласова.

Миљан Вуковић (3. на листи Покрета за Требиње) до мандата је стигао тако што је за 3 гласа престигао страначког колегу и носиоца листе Момчила Бодирогу.

Куриозитет је да први „испод црте“ у редовима СНСД-а Жељко Вучуревић има више освојених преференцијалних гласова (1224) него 17 изабраних будућих одборника, а на евентуални мандат може рачунати тек када се, како је најављено, боље позиционирани кандидати унутар СНСД-а одрекну освојеног мандата.

Странкама и појединцима остаје да анализирају резултате, а грађанима да од нових одборника очекују плодан и квалитетан рад у наредне четири године који би оправдао повјерење које су добили.

Детаљан преглед броја освојених гласова и мандата за требињску градску скупштину доносимо у службеним графикама Централне изборне комисије:

odb-tb-snsd

odb-tb-pdp

odb-tb-sds

odb-tb-dns

odb-tb-sp

odb-tb-us

odb-tb-pzt

odb-tb-pup

odb-tb-manjine

odb-tb-ndp

odb-tb-srs

 

ХП, октобар 2016.

Save