Vikend je vrijeme za vino i našu rubriku „In vino veritas“. U četrdeset četvrtom nastavku donosimo priču o najboljim vinima Srbije…

 

Vinska scena u Srbiji nikad nije bila življa i kvalitetnija. Toj činjenici svjedoče uspjesi poput prošlogodišnjeg osvajanja titule najboljeg vina Balkana na BIWC-u u Sofiji u žestokoj konkurenciji zemalja poput Grčke, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Rumunije.

Zatim su tu zlata s poznatih takmičenja poput DWWA u Londonu. Ipak, kako je broj etiketa koji se šalje na takmičenja prilično limitiran u odnosu na cjelokupnu produkciju zemlje i kako bi se stekla šira slika o aktuelnom vinskom trenutku, redakcija magazina Vino i Fino iz Beograda zajedno s pet urednika i novinara vinskih internet portala svake godine proglašava vina i osobe godine.

Prošle godine tu je titulu ponijelo 25 vina, od kojih smo odabrali po našem viđenju najvažnija. Bilo na putu u Srbiji ili u našim bolje snadbjevenim trgovinama potražite ova vina i upoznajte se s njihovim potencijalima.

1.Matalj, Kremen Kamen 2012. (najbolje crno vino)


Ovaj cabernet sauvignon je dvije godine zaredom proglašen najboljim vinom Srbije na lokalnom, a potom i najboljim vinom Balkana na regionalnom takmičenju. Malo se crnih vina s ovih prostora može nositi s tim kvalitetom, a potencijal za odležavanje mu je neslućen. Po brojnim ocjenama je još značajniji što je u fokus vratio aromu, eleganciju i svježinu, a u drugi plan potisnuo prezrelost i začinjenost slatkim drvenim aromama, svojstva koja su dugo vladala u crnjaka.

2. Budimir, Prokupac boje lila 2009. (najbolje vino autohtone sorte)

Prokupac je lokalna autohtona sorta koja prolazi proces reafirmacije, kvalitetom razoružavajući i posljednjeg skeptika. Naime, stav „uvozno je bolje“ nije ekskluzivno naša boljka, nego je očito jednako popularan i u Srbiji pa put lokalnih sorti do afirmacije traje puno duže. Ovaj crnjak spada u najvišu kategoriju vina s kolekcionarskom vrijednosti te je u svojoj šestoj godini tek na početku životnog puta.

3. Aleksandrović trijumf late harvest 2013. (najbolje slatko vino)

Trenutno ponajbolje slatko vino Srbije dobiveno je iz sorte traminac. Riječ je o kasnoj berbi koja je omogućila nakupljanje visokog sladora u bobicama, procesa koji se od svih popularnijih sorti na svijetu baš u tramincu najlakše i najplodonosnije razvija. Međutim, s druge strane kiseline znaju jednako tako brzo padati, a upravo je to u ovom vinu pravovremenom reakcijom izbjegnuto te je dobijen izrazito mirisan i fantastično uravnotežen slatko-slasni nektar.

4. Janko, Vrtlog sauvignon blanc 2013. (najbolje bijelo vino)

Vinarija iz Smedereva već se proslavila i van granica Srbije s nekoliko sjajnih vina, a ova je etiketa vjerojatno najtrofejnija. Najznačajnija im je titula ovogodišnje priznanje za najbolje vino Balkana na BIWC-u u Sofiji. Riječ je o sauvignonu proizvedenom da traje i čiji se potencijal proteže do pet godina od berbe. Pršti aromama što podsjećaju na nektarine, tropsko voće i citruse, a okus mu odlikuje idealan odnos svježine, trajanja i punoće…

5. Vinarija Zvonko Bogdan, Rose sec 2014. (najbolji rose)

Skladni rose osvježavajućeg karaktera te intenzivnih aroma maline i crne ribizle pomiješanih sa svježinom travnatih primjesa. Vina ove vinarije su prisutna na regionalnim tržištima i sve ih odlikuje pouzdan i visok kvalitet. Dolaze s Palića iz okoline Subotice. Ako tražite više ili kompleksnije od finog osvježenja poput ovog, potražite njihov pinot bijeli ili crnu kupažu naziva Cuvee No1.

 

HP/vinarija.com

PROČITAJTE I OSTALE TEKSTOVE IZ RUBRIKE „IN VINO VERITAS“