U dvadeset sedmom nastavku našeg serijala tekstova o vinu „In vino veritas“ donosimo tekst na temu „sljubljivanja“ vina i roštilja sa stranica vinskog portala DiVina iz pera Aleksandra Draganića. Među preporučenim vinskim etiketama naćićete nekoliko iz Trebinja i Hercegovine.

 

Koje vino piti uz roštilj?

Danas je to pitanje toliko sveobuhvatno da je odgovor gotovo beznačajan. Veliki roštilj za deset-petnaest prijatelja ili mali za vas dvoje? Ćevapi, burgeri, svježa riba, povrće? Iskreno, spremanje hrane na otvorenom  je stvar odabira – sve je u brojkama;  koje vino izabrati, koliko i po kojoj cijeni.

 

Pa da počnemo sa top tri izbora:

Vukoje Syrah 2010 (alk. 13%), kao robusno crveno vino za kojim ljudi posežu prvenstveno za roštilj. Cijena mu je 21 BAM, što je itekako prihvatljivo, jer jeftini Syrah može biti grub i gorak. Ovaj će odlično ići uz začinjene marinade. Isto važi i za Korlat Syrah 2009 (alk. 14,7%, cijena: 23 BAM). Ako ipak dočekujete veći broj ljudi, ni slučajno ne treba isključiti Metoh Tvrdoš 2009 (alk. 13%, cijena 10,5 BAM), kupažu tri sorte = Vranac, Cabernet Sauvignon i Merlot.

 

Ako tražite laganije crveno vino da ide uz ribu s roštilja, preporučujem Bolfan Pinot Noir 2011 (alk. 13,5%, cijena: 18 BAM) koji se može servirati i lagano rashlađen da bi se osvježile i naglasile voćne note u vinu.

 

Fin izbor može biti i roze, po mogućnosti jači i suvlji. Anđelićeva Lira (alk. 14,2%, cijena: 17 BAM) može pristajati uz hamburger, ali s druge strane savršeno ide sa grilovanom piletinom ili sojinim burgerom.

Za manji roštilj i veći budžet, preporučujem prelijepo, organsko vino iz Hercegovine – Brkić Plava Greda 2011 (alk. 12,2%, cijena: 29 BAM), italijansku Vernacciu iz 2012. godine vinarije Conti Serristori (alk. 13%, cijena: 18 BAM) i Norton Malbec Reserva 2011 (14,5%, cijena: 24 BAM). Sa ovakvim izborom, svako roštiljanje će dobiti poseban, nezapamćen šmek.

 

Tekst: Aleksandar Draganić / Izvor: divina.ba
PROČITAJTE I OSTALE NAŠE TEKSTOVE IZ RUBRIKE „IN VINO VERITAS“