Dosta se ljudi pita trebaju li koristiti dekanter kada je riječ o serviranju vina. Odgovor mnogo zavisi od toga za šta ga koristite i kakvo vino servirate.

 

 

Uklanjanje taloga

Jedan od glavnih razloga zašto koristiti dekanter je da uklonite talog koji je nastao. Što je starije vino, veća je šansa da se stvori naslaga. Ovo više vrijedi za crno vino nego bijelo jer se kožica koristi za proizvodnju crnog vina. Zamislite da vino dobija boju od tih vrlo malih čestica koje sačinjavaju grožđe. Kako vino stari, te čestice popuštaju i padaju na dno kao talog. Za starije vino uvijek vrijedi koristiti dekanter za uklanjanje ovog taloga.

Također, postoje vina koja su prošla kroz minimalno filtriranje ili nisu filtrirana nikako. To znači da opet ima „komadića“ grožđa u boci koji će pasti na dno u obliku taloga. Zbog toga je mudro i organska i biodinamička vina dekantirati.

Kada sipate vino u dekanter, polako sipajte i kada stignete pred kraj boce, okrenite je kako bi talog postao zarobljen. Naš savjet je da držite svijeću iza boce kako biste mogli vidjeti skupljanje taloga. Upamtite, iako imate malu količinu taloga u čaši, to je potpuno bezopasno. Gledajte na to kao na „čvrste dijelove“ vina koji su svojstveni grožđu.

 

Izvor: Di Vina

Pročitajte i ostale tekstove iz rubrike IN VINO VERITAS