U marketima postoji ogromna ponuda različitih vinskih čaša. Navodno, tu su posebne čaše za Bordeaux, pa za Pinot Noir, ali i za Chardonnay i tako u nedogled.

 

U jednom takvom trenutku svaki priseban kupac se zapita da li mu uopšte treba specijalna čaša za svako novo vino koje nabavi? Na to pitanje odgovor je uvijek negativan, iako će vas mnogi samoproklamovani vinski stručnjaci ubjeđivati kako određene čaše zasigurno pospješuju užitak ispijanja vina. Mi kažemo da će svako vrhunsko vino zadržati svoj izuzetan ukus u svakoj čaši.

Uzrok postojanja silnih čaša za vino je marketing. Klaus Ridel iz istoimene kompanije koja se bavi proizvodnjom čaša je 1971. godine smislio genijalan način koji će mu pomoći da proda više svojih proizvoda namjenjenih za ljubitetelje vina, a to je bila specijalna serija Riedel Sommelier. Ta prva serija se sastojala od deset čaša različitog oblika koje su bile namjenjene za različita vina. Ridel je tvrdio da će čaša pomoći ljubiteljima da osjete svaku aromu, a da će oblik čaše uputiti vino baš u onaj dio usne duplje gdje će se piće najbolje iskusiti. Čaše su naravno prodate u ogromnom broju.

Međutim, članak u Gourmet Magazinu iz 2004. je pobio Ridelovu tvrdnju. U njemu je pisalo da su naučna istraživanja vršena u Evropi i SAD-u pokazala kako su argumenti o značaju čaša besmisleni. „Vašem mozgu nije bitno odakle dolazi ukus u vaša usta, i istraživači znaju ovo već trideset godina“, tvrdi Linda Bartošuk sa Jejl univerziteta. Dakle, iako su Ridelove čaše uistinu lijepe, one neće puno pomoći da npr. Pinot Noir bude boljeg ukusa samo zato što ga pijete iz čaše za Pinot Noir umjesto iz obične.

U svakom domu bi trebalo da postoji dva seta vinskih čaša – jedan set visokih i uskih čaša za šampanjac i set jednostavnih, standarnih vinskih čaša koje su podjednako dobre i za crno i za bijelo vino. U suštini, koje god čaše da odaberete nećete puno pogriješiti, ali je vrlo bitno da ona ima grlo. Postoje divne vinske čaše i bez grla, ali gore spomenute su mnogo bolje za kušanje vina i djeluju mnogo formalnije. Postoje i izvjesne praktične prednosti, a jedna od njih je da sigurno nećete ugrijati vino kada čašu pridržavate za grlo.

 

Piše: Draško Bojić
Izvor: Vinepair, Decanter, Wine Folly / divina.ba