Situacija u Italiji, sa produženim trajanjem koronavirusa i velikom stopom smrtnosti donijela je mnoge nepoznanice, rekao je epidemiolog Predrag Kon za TV Prva.

U specijalnoj emsiji „Prva tema“ voditeljka Jovana Joksimović razgovarala je sa Predragom Konom, epidemiologom iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Ivanom Stašević Karličić, direktorkom Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, dr Jagodom Jorgom, specijalistom za ishranu i dr Vladimirom Đukićem, direktorom KBC „Dr Dragiša Mišović Dedinje“.

„Rekao bih da je neočekivano i za nas koji se bavimo epidemijama, ipak je iznenađenje ovo što se dešava u Italiji posebno u poslednja dva dana. Bar ja lično očekujem da je došlo vreme za maksimum. I oni su prijavljivali mere socijalnog distanciranja, ali je to zakasnelo. Pitanje je kako bi izgledalo kako bi to izgledalo da se to ništa ne primenjuje. SARS je bio virus koji je pokazao mogućnost globalnog oboljenja, i ipak se pojavio u 26 zemalja a ne u 170, kao i manja stopa umiranja od SARS-a“, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Šta se promenilo u odnosu na 6. mart kada je zabeležen prvi slučaj, objasnio je Kon.

„Sve ovo što se očekivalo se dogodilo. Projekcija je bila da to traje maksimum šest nedelja bude i da se gasi. Situacija sa Italijom, oni su u tome šest nedelja, a mi imamo eskalaciju, znači da taj virus ima potencijal koji prevazilazi sva očekivanja. Sa velikom nadom smo čekali toplo vreme, kada virus gubi potencijal prenošenja i ultravioletno zračenje koji onemogućava virusu da opstane u spoljnoj sredini. Isto tako, repiratorni virusi ostaju malo u spoljenoj sredini, tako da je i to sada nepoznanica“, dodao je Kon.

Velike su razlilke u odnosu na uobičajeno ponašanje virusa.

„Problem je to što mnogo toga ne znamo. Ovo je i crevni virus. Pitanje koliko se ovo fekalno oralno prenosi, prljavim rukama“, istakao je Kon i dodao da je situacija u Srbiji odstupila od pojedinih predviđanja.

„Mi imamo virus u zemlji i lokalnu transmisiju, imamo preko 300.000 naših ljudi koji su došli, niko nije očekivao taj ogroman priliv. Jedna deo njih je došao ovde da se leči“, kazao je Kon.

„Sama činjenica da se to prolongira u Italiji pitanje je koliko će se prolongirati kod nas. Ova treća nedelja je jako važna jer smo preduzeli mere. Od 16. imamo mere javnog okupljanja, zabrane škola, vanredno stanje imamo proglašeno, svakog dana se pooštrava, jer umesto da dobijate očekivano dobijate suprotno.
Mi smo očekivali 70.000 da će doći, mi smo dobili 300.000, oni potencijalno šire infekciju. Verovatno bi imali vanredno stanje i da nisu došli, pitanje je da li bi imali policijski čas. Ali, ipak mi smo pričali da će deca umesto da idu u školu ići na fudbal i početi da se druže, što se stvarno i desilo“, objasnio je Kon.