Млади Требињац Митар Вишњић, иако има само 13 година, свјестан је важности очувања културе и традиције свога народа. Митар је најмлађи гуслар у Требињу.

 

Љубав према песми и гуслама, каже, показао је још као шестогодишњак, а данас, након седам година, наступа раме уз раме са најпознатијим херцеговачким гусларима.

– Па љубав према њима је почела када сам био мали. Са гуслама сам се почео бавити пре три године. У мојој породици су сви гуслари, тата, стрико, дед, па покојни прадед исто. Они су сви певали уз гусле. То је традиција и ја то хоћу да наставим – рекао је Митар Вишњић.

Дада Милован му купио прве гусле

Првим гусларским корацима научио га је стриц Миодраг, који је и открио његов таленат. И родитељи и дед, прича нам Митар, били су срећни када су видели да и он жели да настави породичну традицију. Деда Милован одмах му је купио прве, такозване дечије гусле.

–  Добио сам их пре три године. То су мале дечије гусле, на њима могу певати само мања деца. Разлика у овим великим је што има више струна, може се јаче певати уз њих и једноставно, боље су – прича Митар.

Када је стасао у правог гуслара, у Митрове руке, дошле су и традиционалне, породичне гусле, старе готово три деценије.

За Митра оне имају непроцењиву вредност, јер су уз њих певали и његов стриц и отац. Бити добар гуслар, није тако једноставно, прича нам овај млади Херцеговац. Поред талента и надареност, без вежбања и упорности, нема ни доброг гуслара.

– Треба имати добре гласовне могућности, добро ударање прстима и добро казивање – каже млади гуслар.

 

На Митровом репертоару тренутно је 20 песама, које зна напамет. Учио их је, каже, са интернета и yоутубе, те из бројних књига.

Редовно наступа на такмичењиима, а до сада је учествовао на три републичка и на једном савезном такмичењу у Нишу. На последњем, које је одржано недавно у Невесињу, Митар је освојио треће место. Иако воли да слуша све гусларе, овај млади Херцеговац има и своје узоре.

– Волим да слушам све гусларе, а узор ми је Ђорђе Копривица….Са њим сам певао доста пута у Гацку, Билећи, Игалу, Требињу. Он ме је звао на неке његове вечер – прича Митар.

Таленат за гусле, није једини Митров таленат. Он је недавно почео да свира и фрулу, коју је добио на поклон из Америке.

– Фрулу ми је купио један човек из Америке, из Чикага, овом приликом га поздравља. Он ми је купио и онда сам почео да вежбам, научио сам неколико песама да одсвирам и тако. Учим сваки дан помало – истакао је он.

У граду на Требишњици делују два гусларска друштва – „Војвода Недељко Видаковић“ и „ Војвода Лука Вукаловић“. Друштво „Војвода Недељко Видаковић“ чини 20 гуслара, чији је најмлађи члан Митар. Бити најмлађи гуслар у друштву, прича нам он, изузетно је лепо, јер га, каже, сви воле и чувају као рођеног сина. Овај млади Херцеговац већ је постао успешан гуслар, а се нада да ће једнога дана и фрулу свирати исто тако вешто, као и гусле.

Извор: blic.rs