Mladi Trebinjac Mitar Višnjić, iako ima samo 13 godina, svjestan je važnosti očuvanja kulture i tradicije svoga naroda. Mitar je najmlađi guslar u Trebinju.

 

Ljubav prema pesmi i guslama, kaže, pokazao je još kao šestogodišnjak, a danas, nakon sedam godina, nastupa rame uz rame sa najpoznatijim hercegovačkim guslarima.

– Pa ljubav prema njima je počela kada sam bio mali. Sa guslama sam se počeo baviti pre tri godine. U mojoj porodici su svi guslari, tata, striko, ded, pa pokojni praded isto. Oni su svi pevali uz gusle. To je tradicija i ja to hoću da nastavim – rekao je Mitar Višnjić.

Dada Milovan mu kupio prve gusle

Prvim guslarskim koracima naučio ga je stric Miodrag, koji je i otkrio njegov talenat. I roditelji i ded, priča nam Mitar, bili su srećni kada su videli da i on želi da nastavi porodičnu tradiciju. Deda Milovan odmah mu je kupio prve, takozvane dečije gusle.

–  Dobio sam ih pre tri godine. To su male dečije gusle, na njima mogu pevati samo manja deca. Razlika u ovim velikim je što ima više struna, može se jače pevati uz njih i jednostavno, bolje su – priča Mitar.

Kada je stasao u pravog guslara, u Mitrove ruke, došle su i tradicionalne, porodične gusle, stare gotovo tri decenije.

Za Mitra one imaju neprocenjivu vrednost, jer su uz njih pevali i njegov stric i otac. Biti dobar guslar, nije tako jednostavno, priča nam ovaj mladi Hercegovac. Pored talenta i nadarenost, bez vežbanja i upornosti, nema ni dobrog guslara.

– Treba imati dobre glasovne mogućnosti, dobro udaranje prstima i dobro kazivanje – kaže mladi guslar.

 

Na Mitrovom repertoaru trenutno je 20 pesama, koje zna napamet. Učio ih je, kaže, sa interneta i youtube, te iz brojnih knjiga.

Redovno nastupa na takmičenjiima, a do sada je učestvovao na tri republička i na jednom saveznom takmičenju u Nišu. Na poslednjem, koje je održano nedavno u Nevesinju, Mitar je osvojio treće mesto. Iako voli da sluša sve guslare, ovaj mladi Hercegovac ima i svoje uzore.

– Volim da slušam sve guslare, a uzor mi je Đorđe Koprivica….Sa njim sam pevao dosta puta u Gacku, Bileći, Igalu, Trebinju. On me je zvao na neke njegove večer – priča Mitar.

Talenat za gusle, nije jedini Mitrov talenat. On je nedavno počeo da svira i frulu, koju je dobio na poklon iz Amerike.

– Frulu mi je kupio jedan čovek iz Amerike, iz Čikaga, ovom prilikom ga pozdravlja. On mi je kupio i onda sam počeo da vežbam, naučio sam nekoliko pesama da odsviram i tako. Učim svaki dan pomalo – istakao je on.

U gradu na Trebišnjici deluju dva guslarska društva – „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ i „ Vojvoda Luka Vukalović“. Društvo „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ čini 20 guslara, čiji je najmlađi član Mitar. Biti najmlađi guslar u društvu, priča nam on, izuzetno je lepo, jer ga, kaže, svi vole i čuvaju kao rođenog sina. Ovaj mladi Hercegovac već je postao uspešan guslar, a se nada da će jednoga dana i frulu svirati isto tako vešto, kao i gusle.

Izvor: blic.rs